Dr. Hasan Gümüşoğlu’nun kaleme aldığı “Modernizmin İnanç Hayatına Etkileri ve Jön Türklük” adlı eseri Kayıhan Yayınları tarafından yayınlandı. İki bölüm halinde hazırlanan eserin girişinde Osmanlı’da Modernleşme Düşüncesinin Ortaya Çıkışı anlatılıyor.  Jö

Dr. Hasan Gümüşoğlu’nun kaleme aldığı “Modernizmin İnanç Hayatına Etkileri ve Jön Türklük” adlı eseri Kayıhan Yayınları tarafından yayınlandı. İki bölüm halinde hazırlanan eserin girişinde Osmanlı’da Modernleşme Düşüncesinin Ortaya Çıkışı anlatılıyor.  Jön Türk hareketi kitapda, Jön Türkleri Harekete Geçiren Temel Düşünceler, Jöntürklerin Temel Görüşleri, İslam’ın Temel Esasları ve Jön Türk Hareketinin Etkileri, İslami Esasları Yeniden Yorumlama Düşüncesi başlıkları altında inceleniyor. Kitabın son bölümünde ise Kelam İlminde Yeni Arayışlar ele alınıyor.

Dr. Hasan Gümüşoğlu, Jön Türklerin, “Batı’da asırlarca süren bir gelişmenin ürünü olan ve daha çok kilise ve laik çevre arasında geçen bir mücadelenin neticesinde oluşan hayat anlayışını, asırlardır İslam’ın adeta genlerine işlediği bir toplumda yeşertmeye çalışırken ciddi zorluklarla karşılaşacaklarını muhtemelen hesap etmediklerini” belirtiyor. Gümüşoğlu, “bu çalışmayı hazırlamaktaki gayesinin Jön Türklerin tarihini araştırmak değil, Jön Türk hareketini inanç temelinde incelemek olduğunu” anlatıyor.

Ahmet Rıza’nın pozitivist, Abdullah Cevdet’in materyalist yönünü incelediğini anlatan Gümüşoğlu, şöyle diyor: “Modern veya post-modern dönemin sınırlarının ve etkilerinin tartışılmaya devam edildiği bir süreçte , müslüman bir toplumun inançlarının değiştirilmesinde veya dönüştürülmesinde Jön Türklerin etkilerinin ortaya konulmasının Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi modernleşmesinin doğru anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

Osmanlı toplumunun inançlarının bozulmasında tek sorumluluğun Jön Türklere yüklenmesinin doğru olmadığını belirten Gümüşoğlu, bununla birlikte Jön Türklerin Sultan II.Abdülhamid’e insaf sınırlarını aşan bir tarzda saldırmalarının da geleneksel köklü kurumun yıpranmasına  sebep olduğunu ifade ediyor.

Gümüşoğlu, kitabında, “Jön Türkler arasında ilk zamanlar Osmanlı Devleti’nin devamı için İslam temelinde bir Türk milletinin inşasını” zorunlu görenlerin ağırlıkta olmasına rağmen daha sonraları İslam’dan uzak Batılı ve modern ilkelerin istikametinde hareket edildiğini iddia etmektedir.

Hasan Gümüşoğlu

1965 yılında Antalya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden  1987’de mezun oldu. 1997’de İslam Akide Sisteminde İmamet konulu tezini tamamlayarak doktorasını bitirdi. Eserleri: İslam’da İmamet ve Hilafet, İslam Mezhepleri Tarihi (Temel İnanç Sistemleri), Osmanlı Hilafeti ve Kaldırılması.