Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu adına çıkarılan ‘9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra’ dergisi, yine dopdolu sayfalarıyla okurla buluştu. 25 Şubat 2025 tarihli sayısının ilk yazısı Prof. Dr. Firdevs Güneş’e ait. Güneş, “Öğrencilerde Sesli Düşünme” başlıklı makalesinde, düşünmenin bilgiyi alma, kullanma, sorgulama ve üretme işlemlerinin temeli olduğunu, ayrıca zihinsel bağımsızlığı geliştirme, etkili karar alma ve geleceğe yön vermeyi sağladığını belirtiyor.
Düşünme sırasında zihnimizde sıralama, karşılaştırma, seçme, akıl yürütme, sorun çözme gibi
bir dizi işlem yapıldığını anlatan Güneş, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunlar zihinsel becerileri ve süreçleri geliştirmektedir. Düşünme aynı zamanda bireyin zihinsel işleyişinin bir göstergesi olmakta ve zihin yapısını analiz etmeye yardım etmektedir. Bu nedenle öğrencilerin zihinsel yapısını ve işleyişini anlamak, bunları üst düzeyde geliştirmek için sesli düşünme yöntemi uygulanmaktadır.”
Elife YılmazMısral’ın kaleme aldığı “Bir Zamanlar Kışlarımız Var” makalesi ise derginin kapak konusu olarak seçilmiş. Mısral, eski ve şimdiki kış mevsimlerini karşılaştırdığı yazısında şu ifadeleri kullanıyor: “Şimdiki rahatlığın, bolluğun esamesi yok o zamanda! Okul yoluna düşecekken; kardan, ayazdan, tipiden korkmakta ne kelime! Ayağımıza geçirdik mi kara çizmeyi, karları yara yara giderdik Baraj Mahallesinin sokaklarından Atatürk İlkokuluna doğru. Kaymışsın, düşmüşsün, üşümüşsün kime ne! Biz yolumuzu bilir yolumuza giderdik; üşürdük deüşüdüğümüzü bilmeden, altı kayan çizmelerimizle…”
Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, “Çumra’nın İlçe Oluşu”başlıklı yazısında Gazi Mustafa Kemal’in Çumra’yı ziyaretiyle ilgili bilgi verirken, Nurettin Bilici ise şubat ayında Ankara’da yapmayı düşündükleri ‘Çumralıların Buluşması’ etkinliği için ne yapabilecekleri konusunda dostlarıyla istişare etmektedir.
Derginin yazarlarından Sedat Ulupınarlı, siyaset adamı ‘Mehmet Ali Yavuz’u tanıtırken, Yavuz’un gerek bürokratlığı dönemlerinde, gerekse milletvekili olduğu dönemlerde Konya’da yapılan birçok yatırımda imzasının olduğuna dikkat çekmektedir.
Şairler AnuşGökce “Ah Meryem”, Ravza Nur İde “Kor Bir Ateş Masumu Ayırt Edemez”, Ahmet Gök, “Ne Çabuk”, Nuri Göksel İnan da “Cemre” başlıklı şiirleriyle sayfalarda yer almaktadır.
Derginin yayın kurulundaki isimler şöyle: Sadık Gökce, Sedat Ulupınarlı, Zeki Türker, AnuşGökce, Mustafa Yavuz Çolak, Elife Yılmaz Mısral.