Aylık Sevgi Dergisi Yesevi, Ağustos 2019 tarihli sayısında, Erdoğan Aslıyüce’nin kaleme aldığı “Osmanlı’nın İlk Şeyhülislamı Fenari ve Selefi Hareketi”ni kapağa taşırken, “Ebu Hanife’nin Vasiyyeti İman ve Amel” konusuna da sayfalarında yer verdi. Yaşar Kalafat, “Sivas halk inanmalarında ters motifinin büyüsel boyutu” konusuna değinirken, Özcan Pehlivanoğlu da “Altan Araslı’dan bahsetti. Necati Yüzüak, “Zülkarneyn kimdir?” sorusuna yanıt ararken, Ali Rıza Gönüllü’nün geçen sayı başlayan “Alanya’da ahilik kültürünün izleri” başlıklı inceleme yazısı bu sayıda da devam etti. Dil bilimci Dr. Yusuf Gedikli de, bu kez yakın tarihimizden “Lozan, Misak-ı Milli, Kerkük, Adalar vb” konusunu ele aldı. Yusuf Gedikli, yazısında Meis adası konusunda şöyle diyor:

“Osmanlı atalarımızın kıyılarımıza yalnızca 800 metre Irak'ta ki Meis adasını Türkleştirmemeleri (Türkleştirememeleri demiyoruz, istenseydi kolayca başarılabilirdi), ayrıca İstanköy, Sakız, Midilli ve diğerleri için aynı işlemi yapmamaları büyük bir hataydı.”

+

Akpınar'da 'Basri Gocul' dosyası

İki aylık kültür sanat ve edebiyat dergisi Akpınar, 81. sayısında şair Basri Gocul hakkında dosya hazırladı. Saim Sakaoğlu, "Destan şairi Basri Gocul'un mısralarına yaklaşma", Nedim Bakırcı "Milli destan şairi Basri Gocul ve Oğuzlama", Abdullah Satoğlu "Türk milli destanı  'Oğuzlama' ve Basri Gocul", İsmet Özmel de "Şair Basri Gocul, Oğuzlama'yla edebi hayatın sırlarını mı arıyordu?" başlıklı yazıları kaleme aldı. Ayrıca, Basri Gocul'un şiirlerinden örnekler yer alıyor. Hayrettin Durmuş da, "Çorak edebiyatımızı yeşerten hikâyeci Ömer Seyfettin" başlıklı incelemesiyle dikkat çekti. Ramis Karabulut da, "Romanlarındaki şair Sevinç Çokum" yazısıyla sayfalarda yer aldı. Abdülkadir Güler de "Ölümünün 40. yılında İhsan Hınçer'i andı. Akpınar'ın 14 yaşına girdiği ayrıca belirtilirken, bu sayıdaki şairler Kerem Yılmaz, Ali İhsan Kolcu, Borlu Ozan AşıkSafai, İsmail Adil Şahin.