Orta Asya’da Türklerin oturduğu yerlere verilen ad. Yüzölçümü 6 milyon km²'den geniş bir bölgedir. Nüfusu 2001 yılı itibarıyla 43.210.802. Batı Türkistan; Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan’ın tamamı ile Kazakistan’ın büyük bir bölümünü kap

Orta Asya’da Türklerin oturduğu yerlere verilen ad. Yüzölçümü 6 milyon km²'den geniş bir bölgedir. Nüfusu 2001 yılı itibarıyla 43.210.802. Batı Türkistan; Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan’ın tamamı ile Kazakistan’ın büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Afganistan'da bulunan bölümü Afgan Türkistan’ı olarak anılmaktadır. Doğu Türkistan ise hâla Çin esareti altındadır. 

Türkistan hakkında 12 Eylül’den önce ilk okuduğum eser Enver Altaylı’nın yazdığı Esir Türk İllerinde Doksan Gün adlı kitabıdır, daha sonra çıkan her  kitabı okudum.

Türkistan hakkında yayınlanan kitaplardan biri de Erdoğan Aslıyüce’nin kaleme aldığı Türkistan İki Dünya Eşiği  adlı eseri olup Yeni Avrasya Yayınları tarafından Ankara’da 2005 yılında neşredildi. 12 bölüm halinde hazırlanan Türkistan kitabında, bölgenin coğrafi yapısı ve tarihi hakkında bilgi veriliyor. Aslıyüce, kitabında, Ahmed Yesevi’den bahsettikten sonra Arslan Baba, Kurban Ata, Farabi, Karaşaş Ana, Gevher Ana, İftihar Şeyh, Ayşe Bibi gibi birçok isim hakkında bilgi veriyor.

Aslıyüce, kitabı neden yazdığını şu ifadelerle anlatıyor: “Türk dünyasının sınırları içinde bulunan bütün topraklarda İslamiyet ile Türkleri tanıştıran,diliyle barıştıran, birbirlerini bir zincirin halkaları gibi bağlayan en önemli unsur, şüphesiz ki Hoca Ahmed Yesevi’dir. Türkler, onun yolundan hiç ayrılmadılar, çalışmalarına devam etmişler ve ebediyen edeceklerdir. Bu kitap; Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevi ve onun yoluna gönlünü koyan alperenlerin ve aziz şehitlerimizin yüce hatıralarına ithaf edilmiştir.”

Kitabın sonlarına doğru Türkistan Evliyaları başlığı altında 83 tanesinin adı verilmektedir. Bunlardan bazıları:  Ahmet Yesevi, Rabia Sultan Begim Türbesi, Arap Baba, Asan Evliya, Arslan Baba, Muhammed İbn-i Yusuf El Arabi, Mahmudhan Ata, Kadırgalı Celayiri Kasımbekoğlu,Kara Buğra Evliya, Seyyid Burhaneddin Kılıç, Şahabeddin Sühreverdi, Begim Ana.