SASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İbrahim Bal “Hem içmesuyu arıtma tesislerimiz hem de atıksu arıtma tesislerimiz Scada üzerinden 24 saat online olarak izleniyor. SASKİ olarak gözlerimizin 24 saat şehrin suyunun üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

SASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü faaliyetler nelerdir?

SASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak Atıksu Arıtmalar, İçmesuyu Arıtma, Havza Koruma ve Deşarj Koruma ve Ruhsat Şube Müdürlükleri ile hizmet sunmaktayız. Atıksu Arıtmalar Şube Müdürlüğü’nde yerleşim yerlerinden oluşan atıksuların arıtımını gerçekleştiriyoruz. Şehrimizde yaklaşık yüzde 75’leri bulan atıksuları toplayarak arıtıyoruz. İçmesuyu Arıtma Şube Müdürlüğü’nde ise şehrimize sağlanan içmesuyunun arıtma işlemleri gerçekleştiriliyor. Hem içmesuyu arıtma tesislerimiz hem de atıksu arıtma tesislerimiz Scada üzerinden 24 saat online olarak izleniyor. Havza Koruma Şube Müdürlüğümüzde ise içmesuyu elde ettiğimiz tüm kaynakları, havzaların korunması ve meydana gelebilecek herhangi bir olumsuzlukta da müdahale edilmesi anlamında çalışmalar yapılıyor. Son olarak da Deşarj Kontrol ve Ruhsat Şube Müdürlüğümüzde kanalizasyon şebekemize bağlı sanayi kuruluşlarını denetleyen mekanizma yer alıyor. Kısacası içmesuyu havzalarının korunması ve içmesuyu arıtımı bizim önem verdiğimiz konuların başında gelmektedir.

İçmesuyu Arıtma tesisleri ile ilgili söyleyecekleriniz neler?

İçmesuyu Arıtma Şube Müdürlüğümüzde dediğim gibi şehrimize sağlanan içmesuyunu arıtma faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Şu anda merkezi olarak Hızırilyas Arıtma Tesisimiz var. Karasu ve Kocaali ilçelerimize hizmet verecek olan Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisimizin de inşa çalışmaları devam ediyor. Özellikle Hızırilyas tesislerimiz Türkiye’de teknoloji açısından ilk tesistir. Bu tesiste Sapanca Gölü’nde zaman zaman ortaya çıkan ark patlaması ve siyanür toksinlerinin giderimi de yapılmaktadır. Bununla ilgili bir ön arıtma ünitemizde bulunuyor. Bu anlamda faaliyet gösteren ilk tesislerden sayılabilir. Tesislerimiz çok güzel işleyen bir yapıya sahip. Hem içmesuyu arıtma tesislerimiz hem de atıksu arıtma tesislerimiz Scada üzerinden 24 saat online olarak izleniyor. Aynı zamanda mobil laboratuar aracımız bulunuyor. Vatandaşların çeşmelerinden akan suyun tahlilini yapıyoruz. Olumsuz bir durumla karşılaşıldığında da ekiplerimiz anından müdahalede bulunabiliyor.

Atıksu Arıtma Tesisleri’nin kurulum süreci hakkından bilgi verir misiniz? Bu tesislerin kuruluşunda nelere dikkat edilmeli?

Atıksu Arıtma Tesisi kurulacak ise yerel yönetimler evsel atıklar üzerinde durmalıdır. Bulunan yöredeki sanayi katkısına da bakmak gerekir. O bölgede fazla miktarda sanayi varsa ve evsel atıksuyun yanında endüstriyel atıkta gelecekse kriterler ile tesisi dizayn etmek gerekir.  Dikkat edilmesi gereken hususlar arasında kapasite, nüfusun hizmetini karşılaması ve teknik olarak uzun yıllar hizmet sunacak şekilde planlamak gerekmektedir.


SASKİ Atıksu Arıtma Tesisleri konusunda neler yapıyor?

Biyolojik arıtma sistemini kullanıyoruz. İleri arıtım gerçekleştirdiğimiz Karaman Arıtma Tesisleri’nde azot giderimi de yapıyoruz. Dolayısı ile bu konuya çok önem veriyoruz. Bunun dışında Karasu ve Kocaali’de inşa çalışmaları devam eden arıtma tesislerimiz var. Geyve, Pamukova ve Alifuatpaşa’nın ortak kullanacağı arıtma tesisimizde de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah buraları da devreye alacağız. Taraklı arıtma tesisimiz içinde projelendirme çalışmalarını tamamladık. İnşallah şehrimizde sınırlarımız içerisinde atıksu arıtılmadık hiçbir bölge kalmayacak. Şube müdürlüğümüze bağlı laboratuarımız bulunuyor. Burada yaptığımız tahliller hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınıyor. Tahlillerimiz uluslararası karşılaştırma testlerine giriyor. Sürekli olarak da kontrol mekanizması işliyor.

Evsel veya fabrika atıklarına karşı herhangi bir yaptırım uygulanması söz konusu mu? Bu konuda nasıl bir strateji izleniyor?

Her iki durum ile ilgili de yaptırımlar söz konusudur. SASKİ’nin bu konuda çıkarmış olduğu bir yönetmelik bulunuyor. Bizim şebekemize herhangi bir şekilde dâhil olmak isteyen gerek konut gerekse işyerleri bizim yönetmelikte belirttiğimiz şartlara uymak mecburiyetindeler. Getirmedikleri takdirde arıtma bedelleri alıyoruz Sürekli bir izleme halindeyiz. Bazı yerleri online olarak izliyoruz. Bizim için risk oluşturabilecek alanları takip ediyoruz.


Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması adına yapılan çalışmalar neler?

Havza koruma faaliyetlerinin tümünü gerçekleştiriyoruz. Suyumuzun kalitesini sürekli kontrol altında tutuyoruz. Suyun kontrolünü sağlayarak içmesuyu arıtma tesislerimizi buna göre işletiyoruz. Yıl boyunca su kaynaklarından numuneler alıp analizler yapıyoruz. Bakanlığın yönetmelikleri gereği bildirimlerde bulunuyoruz. Çeşmelerimizden akan sularımızı da sürekli olarak ölçüyoruz. Sağlık Bakanlığı da su kalitesini sürekli olarak denetliyor. Dolayısı ile iki taraflı bir kontrol mekanizması gelişmiş oluyor. Bunların yanında kurumsal olarak su kaynaklarının doğru ve düzgün kullanımı hakkında sürekli olarak yeni alternatif kaynaklar oluşturuyoruz. Akçay, Çamdağ ve Ballıkaya Barajları’nı buna örnek olarak gösterebiliriz.

Sapanca Gölü’nü besleyen birçok dere bulunuyor. Bu derelerde ıslah çalışmaları yapılıyor mu? Yapılıyorsa hangi aralıklarla dereler ıslah ediliyor?

Sapanca Gölü’nü faal olarak besleyen yaklaşık 13 dere var. Buralarda sürekli olarak temizlik çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Dolayısı ile dere yatağından tüm engeller yağışlı mevsimlerde sel oluşumuna ve taşkınlara sebep oluyor. Bununla ilgili de sürekli olarak temizlik yapıyoruz. Islah çalışmaları ile ilgili de Devlet Su İşleri ile ortaklaşa çalışacağız. Dediğimiz gibi derelerdeki su kalitesini sürekli olarak izliyoruz. Yıl boyu takibini yaparak ona göre önlemler alıyoruz.

Sapanca Gölü ile ilgili zaman zaman birçok spekülasyon ortaya atılıyor. Gölün durumu nedir?

Bilimsel anlamda elimizde çok fazla veri bulunuyor. Bunu da herkesle paylaşabiliriz. Bizim dışımızdaki kurumlarda da veriler var. Sakarya Üniversitemiz göl ile ilgili birtakım çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yaklaşık 25 yıldır gölü takip ediyor. Dolayısı ile bizim elimizdeki verilere bakarsak gölde herhangi bir sorun gözükmüyor. Zaman zaman bazı sorunlar nüksedebiliyor. Koruma kullanma dengesini sağlandığında böyle bir durum söz konusu olmayacaktır. Sapanca gölünden sadece insani tüketim amaçlı kullanımı öncelendirmek ve diğer sanayi kullanımını bertaraf etmek önceliğimizdir. Genel müdürlüğümüzde bu anlamda hukuksal mücadelesini de sürdürüyor.