Prof.Dr. Zeki ÇıkmanProf. Dr. Zeki Çıkman, fazla yemenin zararlarını anlatırken iki hadisi şerifi örnek göstermektedir.Bunlar, “Her türlü hastalığın küpü midedir” ve “İnsanoğlu midesinden daha kötü bir kab doldurmamıştır.”Zeki Çıkman’a göre, bu hadisi şer

Prof.Dr. Zeki Çıkman

Prof. Dr. Zeki Çıkman, fazla yemenin zararlarını anlatırken iki hadisi şerifi örnek göstermektedir.Bunlar, “Her türlü hastalığın küpü midedir” ve “İnsanoğlu midesinden daha kötü bir kab doldurmamıştır.”

Zeki Çıkman’a göre, bu hadisi şerifler tıbbın dayanağı olan genel bilgiyi vermiş bulunmaktadır. “Allah dermanını yaratmadan bir derdi yaratmamıştır”, “Her derdin dermanı vardır” hadisi şerifleri ise insanlığı araştırmaya teşvik etmektedir. Bu yönü ile hasta ve hekime bütün ümit kapılarını  açık tutmaktadır. İşte bu ümit sayesindedir ki hasta şifa bulabileceği ümidi içinde hastalığını büyük  bir sabır ve metanet içinde karşılarken,  hekim de ümit içinde yeni araştırmalar içindedir.

Prof. Dr. Zeki Çıkman, sağlıklı yaşamanın önemini anlatırken bazı uyarılarda da bulunmaktadır. Bunlar, az yemeli, tıka basa yememeli, akşamları yemeyi tercih etmelidir. Acıkmadan yememeli ve yalancı açlığa aldanmamalıdır. Yemeklerden önce ve hemen sonra kesinlikle su içmemelidir. Yemeklerden önce alınan su sindirim ortamını  bozmaktadır. Şöyle ki, sindirim kanalına sindirim maksadı ile ulaşmış bulunan fermentleri ağız ve mideden süratle uzaklaştırarak sonradan yenilen  gıdanın sindirimi zorlaştırmaktadır. Yemeklerden sonra içilen su da öncesinde içilen su gibi zararlı olabilir.  Suyu yemek arasında yenilen miktar kadar içmeli, gerekirse yemeklerden iki saat sonra su içilebilir. Yeme içme işlemini sürdürürken lokma lokma yiyecek yudum yudum su şeklinde almalıdır.

Geğirmeden önce yeme ve içmeyi kesmeliyiz. Bundan sonra alınacak her bir lokmayı vücudumuz için zararlı toksik madde olarak bilmeliyiz. Kepekli ekmek ve meyveyi tabii şekilde yemelidir.

Sünnete uygun şekilde alınan günlük gıda, her türlü günlük faaliyetlerimizin yapılmasında gerekli olan kalori için yeterlidir.

İhtiyarlamayı (bedenen çökmeyi) durdurmak mümkün değildir. Ancak, bu şekilde gıda almakla ihtiyarlamayı kısmen de olsa frenlemek mümkündür. Böylece ölünceye kadar sıhhat ve afiyet içinde bulunmak ve mutluluğun enginliğinde neşeli yaşamak mümkündür.

Göz Hastalıkları Mütehassısı Prof.Dr. Zeki Çıkman’ın “Tıbbın En Büyük Lideri Hazreti Muhammed Aleyhisselam ve Tıbbın Özü” adlı kitabı, İstanbul’da 1992 yılında yayımlandı.

Diğer eserleri: Folklorumuzda ve Edebiyatımızda Göz- Lens Elastikiyeti ile Ultraviyole Arasındaki İlişkiler, Doçentlik Tezi, 1981-  Göz Anatomisi ve Embriyolojisi, 1977-  Göz Fizyolojisi ve Fizyopatolojisi, C1, C2 1977- Şaşılıkta Muayene ve Teşhis Metodları, C1, 1982.