Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Çetin,  XI-XII yüzyıllarda Anadolu’nun Müslümanlaşması ile dünya çapında eşine ender rastlanan bir kültür ve inanç değişimi yaşandığını belirtiyor. Dr. Osman Çetin, Anadolu üzerinde gayrimüsli

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Çetin,  XI-XII yüzyıllarda Anadolu’nun Müslümanlaşması ile dünya çapında eşine ender rastlanan bir kültür ve inanç değişimi yaşandığını belirtiyor. Dr. Osman Çetin, Anadolu üzerinde gayrimüslim  kültür ve inanış tarzlarının kaldırılarak yerine İslâm düşüncesi ve onunla et-tırnak misâli kaynaşan Türk töresinin yerleştirilmesinin cihanşümul  tarzda netice verecek olan bu büyük değişimden kaynaklandığını ifade etmektedir. Dr. Osman Çetin’e göre, esasen Türkler, tarihe şan veren, dünya medeniyetine kalıcı eserler bırakan uzun ömürlü devlet ve toplum yapılarına İslâmiyet’ten sonra kavuşmuşlardır.  Oğuz Türklerinin Selçuklu başbuğları önderliğinde Mâveraünnehir ve Horasan bölgesinden batıya göç etmeleri,  şüphesiz  XI. Yüzyılın en önemli hadiselerinden biridir.

Zevkle Okunacak Bir Eser

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Çetin’in kaleme aldığı “Anadolu’da İslâmiyetin Yayılışı” adlı kıymetli eserinin ikinci baskısı, Marifet Yayınları tarafından 1990 yılında yayımlandı. Kitabın giriş kısmında, Türklerden önce Anadolu’nun genel durumu ve Türklerin Anadolu’ya gelişi anlatılıyor. Kitap üç bölümden ibaret olup birinci bölümde XI.-XIII. Yüzyıllarda Anadolu’ya yapılan Türk göçleri anlatılıyor. Bu bölümde göçler ve Türkleşme-İslâmlaşma olayı, Göçlerin sebepleri ele alınıyor. Kitabın ikinci bölümüne  Devletin İslâmlaştırma ve Türkleştirme Siyaseti başlık olarak konurken, konu Selçuklu sultanlarının taşıdıkları cihad ruhu,  Ordu ve İslâmlaşma gibi başlıklar altında inceleniyor.

“Anadolu’da İslâmiyetin Yayılışı” adlı kitabın üçüncü bölümü, Selçuklu Müesseseleri ve Bunların Gayrimüslimlerin İhtidasına Te’sirleri başlığını taşıyor.  Burada Selçuklu müesseseleri ve ihtidalar, Din hayat ve dini müesseseler, Sosyokültürel hayat ve Sosyokültürel Müesseseler, Ticari-iktisadi hayat ve ticari-iktisadi müesseseler ara başlıklarıyla ele alınıyor. Kitap, sonuç ve bibliyografya ile sona eriyor.