Konya’nın Çumra ilçesinde çıkan “9 bin yıllık delikanlı: Çumra” dergisi, bir memleket dergisi olarak öne çıkıyor ve kültür hayatımıza yeni bir soluk olmaya devam ediyor.

Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu adınaSadık Gökce, Sedat Ulupınarlı ve AnuşGökce’nin katkılarıyla çıkan Çumra dergisi, 30 Temmuz 2022 tarihli sayısında kapak konusu olarak ‘Aile ve Vatan Sevgisi’ni seçti. Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan gazeteci Sadık Gökce, vefa, sevgi, sadakat, saygı gibi kelimelerin iyi insanları anlatmak için kullanıldığını ve bu konuda ölçü olarak ele alındığını belirterek şöyle diyor: “Anne ve baba çocuğundan saygı ve vefa bekler. Çocuk anne babasından sevgi bekler. Ülke ve ideolojiler sadakat bekler. Eşler ise birbirlerinden bu güzel vasıfların hepsini bekler. İnsanların hayatında doğdukları ve büyüdükleri yerleşim yeri önemli bir yere sahiptir. Çünkü burada hatıraları, masumiyetleri, ilk aşkları ve hepsinden önemlisi kendilerini dünyaya getiren anne ve babaları vardır.”

Çevremizde gördüklerimiz ve yine çevremizde bulunanların anlattıklarıyla dünya görüşümüz ve ahlakımızın şekillendiğini anlatan Sadık Gökce,burada bir kimlik kazandığımızı, sonra çalışmak için veya okumak için doğduğumuz şehrin dışına çıktığımızı, yeni bir çevreye girdiğimizi belirterek “Oraya uyum sağlamak adına bazı alışkanlıklarımızı bırakıyor, bazı yeni alışkanlıklar kazanıyoruz. Burada evlenip çoluk çocuğa karışıyoruz. Karnımız burada doyuyor, burada yeni dostlar ediniyor kendimize yeni bir hayat kuruyoruz. Buraya vatanı ikame diyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

İnsanın yaşadığı şehre bağlılığı ile ailesine gösterdiği sevgi, saygı, vefa ve sadakâtındoğru orantılı olduğuna değinen Sadık Gökce, insanın yaşadığı çevre ve topluma karşı da görevleri olduğuna değiniyor.

İnsanın yaşadığıbeldenin, kentin huzuru, kültürü ve kalkınması içinüzerine düşen her şeyi layığı ile yapmayaçalışması gerektiğini anlatan Gökce, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bundan zevk alır. Huzurlu, kültürlüve müreffeh bir yerde bulunan insanların dabundan faydalanacağını ve ruh sağlıkları ilehayat standartlarının güzel olacağını bilir.Biz insanların anne babamız ve akrabalarımızın yaşadığı şehre karşı sorumluluklarımız var, şayet onları seviyor ve düşünüyorsak. Akrabalarımızın daha iyi bir ortamdave daha medeni bir şehirde yaşayabilmesi vemutlu olabilmeleri için üzerimize düşen birgörev olursa bunu ifa etmekten kaçınmamalıyız.Hayat, istemesek de bazı sorumluluklarıyüklüyor bize. Bunu hakkıyla yapanlar çevrelerinin ve ailelerinin mutluluğuna katkıyapmış olurlar. Haliyle mutlu çevre ve mutlu aile içinde yaşamak da insanı mutlu eder.”

Derginin yazarlarından Hasan Hüseyin Akkaş da, “Çumralılaş(tırıl)mayaKarşı Çumralı Olmak” başlığını koyduğu yazısında, her toplumun farklılıklarave farklılıkların da birbirleriyle ahenk içindeolduğu zengin bir kültür ve tarih hafızasınasahip olduğunu belirterek şöyle diyor: “Çumra toplumu da çeşitli kültürlerinbir araya gelmesiyle oluşan zengin bir tarihhavzasında varlığını sürdürmektedir. Farklıgelenekler, alışkanlıklar ve yaşam tarzlarındanmüteşekkil zengin bir kültür ile Çumra, ortakdeğerlerde bir araya gelmiştir. Paylaşmak, diğergamlık, yardımlaşma ve sosyal borçlanmaÇumralı olmanın ortak değerleri arasındadır.”

İki Güzel İnsan

Sedat Ulupınarlı ise “Çumra’nın İki Gülü” başlıklı yazısında Çumra sakinlerinin sevdiği Nail Kocaer (Deli Nail) ile Çumra’da yaşayan ve ‘Soyka’ lakabıyla tanınan Ali Uğur (Soyka) hakkında okura bilgi veriyor.

Nurettin Bilici ise ‘9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra’ dergisinin 28 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 12. sayısını tamamladığını belirterek çıkan sayılar hakkında bilgi veriyor. Bilici ayrıca, “Çumra dergisi her ay Konya Yenigün gazetesinin eki olarak okuyucuların beğenisinesunuldu.” diyerek katkıda bulunanlara teşekkür ediyor.

*

Derginin şairleri ise Halime Doğru, Uğur Küfe, Vehbi Gürcan ve AnuşGökce. Anuş Hanımın “Çumralı Gelin” başlıklı uzun şiirinden kısacık bir bölümü köşemize almayı gerekli gördüm

Çumralı Gelin

Babası anası öğüt vermişti

Bundan sonra yuvan ora demişti

Ne derse karşılık verme demişti

Sözünün eriydi Çumralı gelin.

Hasta oldu kimse onu bilmedi

Halinden annesi dahi tınmadı

Kocası askerdi diyen olmadı

Sararıp soldu Çumralı Gelin.