Sakarya’nın Söğütlü ilçesinde yaşayan, her gün engelli arabasıyla dükkanına gelen ve 16 yaşında çıraklığına başladığı bu meslekle çocuklarını okutup iş sahibi yapan Nafız Coşkun, ömrünün yettiği sürece kimseye yük ve muhtaç olmamak için esnaflık hayatına devam etmek istediğini söyledi.
BU DÜKKÂN SAYESİNDE 3 ÇOCUK BÜYÜTTÜM
58 yıldır usturayı elinden bırakmayan 74 yaşındaki engelli berber Nafız Coşkun, 1966 yılında çırak olarak bir ustanın yanına girdim. 1,5 yıl çıraklık yaptım ve daha sonra kalfa diploması alarak kalfa oldum. Ustamın yanında çalışmaya devam ettim. Bir süre sonra usta dükkânı bana devretti ve ben de 1970 yılından beri mesleğime devam ediyorum. Ustamın yanında çalıştığım için bu bölgede beni tanıyorlar. Allah’a şükür işlerim çok iyi. Zaman zaman çok iyi, zaman zaman normal oluyor. 3 tane kalfa yetiştirdim. Şimdi artık çırak yetiştiremiyoruz, kimse bu mesleği öğrenmek istemiyor. Herhalde eğitim sistemi etkiliyor. Çocuklar 8 yıl okuduktan sonra bu mesleğe dönmüyorlar. Zaten çırak bulmak da sorun şu anda. Böyle giderse bu mesleğin sonu gelecek” dedi.
15 metrekarelik dükkanında mutlu olduğunu söyleyen Coşkun, “Bu mekân küçük ama buradan çok memnunum. Bu dükkân sayesinde 3 çocuğumu büyütüp okutup. Hepsi meslek sahibi oldular. Elim ayağım tuttuğu müddetçe bu mesleğe devem edeceğim” diye konuştu.
40 YILLIK MÜŞTERİ
Nafız Coşkun’un 40 yıllık müşterisi Ahmet Yılmaz Gürses de, “Ben 40 yıldır aynı berbere tıraş oluyorum. Çok güzel ustura kullanır, incitmez. Sakalımın çıkışını gayet iyi bilir, ona göre usturayı kullanır. Buraya köylerden de gelirler tıraş olmaya. Herkes çok memnun, ben de çok memnunum” dedi./ Mehmet KARAKAŞ