Havaların ısınmasıyla sinekler doğaları gereği çoğalmaya her yıl olduğu gibi bu yılda başladılar. Sineklerin insanlar ve de hayvanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden ve de hastalıklardan kurtulmak için nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız v.b. sorular aklınıza gelmesi gayet normaldir.

Mücadelede belediyelerin ve de biz vatandaşların yapacakları işler ayrı ayrıdır. Belediyeler bu günlerde larvasitlerle mücadeleyi ihmal etmemelidirler. Biz vatandaşlar yaşam alanımızda pencerelerimizde sineklik yoksa hemen yaptıralım varsa da iklim şartlarına bağlı oluşan sinekliklerdeki yıpranmaları hemen onaralım. Evimizin balkon kapılarına da ekstradan sineklik yaptıralım. Sineklerle mücadelede evlerde dar alanlarda elektronik cihazlarla  damücadele edebiliriz. Yaşam alanlarında yapışkan sinek bantları da kullanabiliriz. Ahır işletmelerinde de hayvanların sırtına dökülen solüsyonlar mevcuttur.

Ayrıca ahır işletmesinde etrafta bulunan su birikintilerini zaman geçirmeden kurutalım ya da larvasitlerle mücadele edelim. Sinek yapışkanlarını ahırda da kullanabiliriz. Sinek ilaçlarını ahır işletmelerinde yağmur almayan açık alalardaki duvarlara kullanabilirsiniz.

Sineklerle mücadele etmek hem insan sağlığını hem de evde ya da bahçede, ahırda beslemiş olduğunuz evcil hayvanlara kan emerken sineklerin bulaştırdıkları virusler hayvanlara ve biz insanlara çok ciddi hastalıklar bulaştırdıkları gibi yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkilerler.

Sinekler güzel yaz mevsimini bizlere zindana çevirmeleri kaçınılmaz olur. "Bu hastalıklar nelerdir?" diye gelen soruları duyar gibiyim. Sinekler birçok virüsü taşıyabiliyorlar. Sinekler taşımış oldukları virüsü insanlara  bulaştırırken, benzer şekilde hayvanlara da taşıdıkları virüsleri bulaştırıp onların ölümlerine yol açarlar. İnsanlara Sarı Humma, Dang Humması, Batı Nil Virüsü, Chikunguya, Sıtma v.b. hastalıkları bulaştırırlar. Hayvanlara ise örnek olarak vereceğimiz hastalıklar olarak, üç gün hastalığı (Bovine Ephemoral Fever), Şarbon v.b. sayabiliriz.

Tedbir alınmadığı taktirde bu viral hastalıkların hayvanlara bulaşması nedeniyle, ülkemiz binlerce hayvanı kaybeder. Bu da üreticinin fakirleşmesine yol açar. Halkımızın ise yeterli süte, ette ulaşmasını engeller. Sineklerle ilaçlama konusunda zamanında gerekli özeni göstermezsek çok sıcaklarda yapılan yoğun ilaçlamalar doğaya ve de insanlar üzerindeki olumsuz etkileri maalesef daha çok olur.

Ayrıca erken yapılan planlama ve de sinek ilaçlamaları çevreye olan ilaçların olumsuz etkileri kullanılacak ilaçların miktarının azlığına bağlı olarak maddi anlamda belediyeleri maliyet açısından tasarruf sağlayacaktır. Yazın açık havada yapılan yoğun ilaçlamalara gerek kalmaz.

Halkımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu ve güzel günler dilerim.