Ülkemizde ve dünyada her yaşta insanlara süt içme alışkanlığı kazandırılması, süt tüketiminin artırılması, süt ve süt ürünlerinin besin değeri konusunda toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla her yıl 1 Haziran Dünya Süt Günü olarak kutlanmaktadır.

FAO ise her yıl BM üyesi ülkelerde sütün faydaları konusunda farkındalığı artırmayı amaçlayan Dünya Süt Günü 1 Haziran tarihinde etkinlikleri düzenlemektedir.

Bu etkinlikler arasında maratonlar, aile koşuları, çiftlik ziyaretleri, okul temelli etkinlikler ve sütün değerini ve süt endüstrisinin ulusal ekonomideki rolünü destekleyen bir dizi etkinlikler yer alıyor.

Günü kutlamanın bir başka harika yolu da bir veya iki bardak sütün tadını çıkarmaktır. İster inek, ister koyun, keçi, deve ve hatta mandadan süt almayı tercih edin, faydaları aynıdır.

Süt, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu toplam yirmi bir besinden on sekizini içerir. Süt ayrıca sağlıklı kemiklerin ve dişlerin büyümesini destekleyen kalsiyum içerir.

Sade süt içmek istemiyorsanız, onunla bir yemek pişirin. Temel bir bileşen olarak süt gerektiren birçok tarif var. Dondurma, smoothie, kek, kahve, yulaf lapası ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Geniş çapta araştırın ve ne pişireceğinizi keşfedin.

Ayrıca bir Dünya Süt Günü partisi düzenleyebilir ve arkadaşlarınızı katılmaya davet edebilirsiniz. Sağım yarışması düzenleyerek partiyi dışa dönük hale getirebilirsiniz.

Yarışma, lastik eldivenlerin suyla doldurulmasını ve ardından parmak uçlarında küçük delikler açılmasını içerir. Lastik eldivenlerdeki tüm suyu sağmayı başaran ilk kişi kazanan ilan edilir.

Kalsiyumun yanı sıra süt, B2, B5 ve B12 vitaminlerinin doğal bir kaynağıdır. Bu besinler vücudumuzdaki enerjiyi yenilemeye, yorgunluğu azaltmaya ve bağışıklık sistemimizin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

Sütteki diğer hayati besinler arasında iyot, fosfor, proteinler ve potasyum bulunur.

Süt hakkında ilginç bilgiler: 
• Dünyanın en büyük süt ihracatçıları Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'dir.
• Biyolog Louis Pasteur, pastörizasyonu süt ve diğer gıda ürünlerindeki zararlı bakterileri öldürme yöntemi olarak icat etti.
• Dünya çapında üretilen tüm sütün %85'i ineklerden gelir.
• Kraliçe Kleopatra, cildini her zaman genç ve parlak tutmak için eşek sütüyle yıkardı.
• Eski Ruslar, kurbağayı ekşimesin diye bir kova sütün içine koyardı.
• Finlandiya dünyanın en çok süt içen ülkesidir. Ortalama bir Finli yılda yaklaşık 95 galon (1,797,4litreye denk gelir) süt ve süt ürünleri tüketir.

Halkımıza sağlıklı mutlu günler dilerim.