Türkiye'de Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü, barındırdığı nesli tehlike altındaki kuş türleriyle de ekosisteme katkı sunuyor. Ankara'dan gelen Uzman Biyolog Lider Sinav, 1967 yılında başlayan su kuşu sayımlarının, bugün Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün organizasyonuyla gerçekleştiğini ve kış ortası kuş sayımı yaptıklarını söyledi.

sapanca_golu_kus_sayimi5
Sapanca Gölü’nde yapılan çalışmada, tepeli patka, sakar meke, baş patka gibi kuş türünün  yüksek sayılarda kayıt altına alındığını dile getiren Lider Sinav, “Bunun dışında küçük batak, karaboyunlu batak ve bahri de kaydettiğimiz diğer türler arasında bulunuyor. Sapanca Gölü'nde geçmiş yıllarda dikkuyruk kaydedildi. Bunun dışında küçük batağan, kara boyunlu batağan, bahri, karabaş martı, küçük martı, küçük karabatak da kaydedilen diğer türler arasında yer aldı” dedi.

sapanca_golu_kus_sayimi4
Su kuşu sayımlarının her yıl 15 Ocak ile 15 Şubat arasında tüm Türkiye’de yapıldığını da söyleyen Sinav, “Bu sayımlarda sulak alanlarda kaydedilen su kuşlarının popülasyon büyüklükleri belirleniyor. Uluslararası kuş sayımı organizasyonları, kuş sayımının bir parçası. Bu çalışmalar, sulak alanların kuşlar için önemli olduğunu gösteriyor. Sulak alanların durumunu takip etmek açısından da kuş sayımı önemli” diye konuştu.

sapanca_golu_kus_sayimi3