AÇIKLAMA GELMEDİ

CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “CHP Adapazarı ilçe başkanlığı olarak 27 Şubat 2023 tarihin de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verdiğimiz 12 soruluk dilekçeyle kentteki yapı stoğunun depreme dirençli olup olmadığı, olası bir depreme dönük hazırlıkları ve başta okullar olmak üzere kamu binalarının durumuna dikkat çektik. Başvurumuzun ardından ne yazık ki bugüne dek ne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden ne Sakarya valiliğinden ne Sakarya büyükşehir belediyesinden ne de ilçe belediyelerinden il genelindeki başta kamu kurumları olmak üzere Sakarya’nın yapı stoğuna ilişkin bir açıklama ya da olası depremde ortaya çıkacak risk durumlarına karşı alınacak tedbirlere yönelik bir eylem planına dair bir açıklama gelmedi.

SAKARYA HAZIRLIKSIZ

Sakarya valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve ilçe Belediyelerinin internet sayfasını incelediğimizde gördüğümüz bu kurumların internet sitesinde depreme ilişkin tek paylaşımın içişleri bakanının açıklamaları, bağış kampanya bilgileri ve depremzede ziyareti gibi PİAR çalışmalarından ibaret olduğudur. Sakarya halkını bekleyen olası deprem tehlikesinden korumaya yönelik çalışma planı ve bunlara ilişkin duyuruların olmadığını üzülerek görmekteyiz. Hala Kahramanmaraş merkezli büyük yıkımın yaralarını sarmaya çalışırken ve yıllardır bilim insanlarının Marmara’da gerçekleşeceğini söyledikleri büyük bir depreme halen hazırlıksız olunduğu gerçeğini ısrarla dile getirdik ve getirmeye devam edeceğiz.

SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Sakarya valiliğine çağrımızdır; Sakarya Valiliği’nin yapması gereken her şey yolunda algısı yaratmak değil, Devleti temsil etmenin vermiş olduğu sorumlulukla Sakarya halkını olası deprem ve etkilerinden koruyacak bir eylem planının çalışmasını başlatıp koordinasyonunu sağlamaktır. Çünkü bu durum maalesef ilimizde yaşayan yurttaşlarımızın kaygılarını daha da arttırmaktadır. Yapılması gereken ilimizdeki başta okul ve kamu binaları olmak üzere bütün yapıların listelendiği ve her birine dair yapılması gereken deprem dayanaklılık testlerinin yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa tarih bilgileriyle ve test raporlarıyla birlikte açık olarak ivedilikle kamuoyuyla paylaşılmasıdır. Bu kaygı ve soru işaretlerinin giderilmesi ve sürecin şeffaflıkla yürütülmesi açısından da üniversitelerin ilgili bölümlerinden bilim insanlarının, meslek odası temsilcileri ile okul aile birlikleri ve velilerinin de içerisinde yer aldığı bir komisyon oluşturulmalı, Deprem toplanma alanlarının yeniden gözden geçirilmesi varsa eksik araç gereç ve donanımların tedarik edilmesi ve “Depreme hazır, Güvenli Sakarya” için vakit kaybetmeksizin adeta bir seferberlik ilan edilmesidir.”