Evlerimizde bahçemizde beslemiş olduğumuz her türlü sağlık sorununu, aşılarını zamanında yaptırdığımız, beslenme konusunda hiçbir sorun yaşamayan can dostu köpeklerimizin ömrü sokakta yaşayan can dostlarına göre ömürleri doğal olarak çok uzadı. Can dostlarımızın ömürlerinin uzamasına bağlı olarak kronik sağlık sorunları insanlarda olduğu gibi ortaya çıkıyor. Son zamanlarda kalp ile ilgili sorunları olan köpekler kliniğimize olan baş vuruları artmış durumdadır.
Köpeklerde, günümüzde, kalp hastalıklarının neden olabildiği tahribatları önlemek, değiştirmek ve hatta bazen geriye döndürmekte başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kaydedilen ilerlemeler son derece yavaş gitmekte ve ileriye doğru atılan her adım çok zor atılmakla birlikte sonuçları da her zaman sevindirici olmamaktadır.
Yine de veteriner hekimler, köpeklerde kalp hastalıklarına karşı savaşmak ve tedavi yollarını bulmak için arayışlarına devam etmektedirler. Köpeklerde kalp yetmezliği belirtileri, kalp yetmezliği nedenlerine ve etkilenen kalp odacığına göre değişiklik gösterebilir. Köpeklerde sol taraflı konjestif kalp yetmezliği belirtileri kanın sol ventriküle iletildiği damarlardaki basınç artışı ile ilişkilidir.
Bu durum akciğerlerde sıvı birikmesine neden olarak pulmoneremboli olarak isimlendirilen solunum sistemi rahatsızlığına yol açabilir. Öksürük, nefes almada zorluk ve egzersiz yaparken zorlanma en yaygın belirtiler arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak sol taraflı konjestif kalp yetmezliği olan köpekler beyine giden kan akışının azalması nedeniyle sıklıkla bayılırlar. Aynı zamanda tansiyon düşüklüğü ve kalp atışlarında hız azalması gibi semptomlar da yaşayabilirler. Kalp yetmezliği sağ taraflı ise karın bölgesinde, göğüs boşluğunda, karaciğerde ve uzuvlarda sıvı birikmesi görülebilir.
Sonuç olarak köpeklerde kalp hastalıkları belirtisi hastalık, hastalığın ilerleme seyri vb. unsurlar özelinde değişiklik gösterebilir. En genel belirtiler arasında yer alan öksürme, halsizlik, nefes almada zorlanma, solunum sıkıntıları, bayılma, yorgunluk ve iştah azalması gibi semptomlarla karşılaşıldığında veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulması ihmal edilmemelidir.
Halkımıza ve de can dostlarımıza sağlıklı mutlu huzurlu güzel günler dilerim.