Küçük Ayasofya Camisi yanındaki Hoca Ahmed Yesevi Vakfı'nın 15 günde bir düzenlediği kahvaltılı sohbet toplantıları devam ediyor. Son etkinlikte Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, "Kırım Türklerinden fikir adamı İsmail Gaspıralı", Rumeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Anıt da "Türkçülük akımının öncüsü Ziya Gökalp" hakkında konuşma yaptılar.

Büyükşehir’in gelenekten geleceğe kurduğu köprü Büyükşehir’in gelenekten geleceğe kurduğu köprü

Prof. Dr. Sümer, Gaspıralı'nın fikir dünyası, mücadelesi, eserleri ve ilk nüshası 22 Nisan 1883’te Bahçesaray’da çıkan Tercüman gazetesi hakkında bilgi verdi.

Gökalp sorunlara bilim çerçevesinde çözüm aradı
Dr. Zeki Anıt da konuşmasında, Ziya Gökalp'in yurdumuzda sosyolojinin yerleşmesine ve gelişmesine yaptığı katkılara değindi.

Ziya Gökalp'in dönemindeki siyasi, sosyal, ekonomik gibi birçok konuda önemli tespitlerde bulunduğunu, bu görüşlerinin günümüzde bile geçerli olduğunu anlatan Anıt, şöyle konuştu:

"Gökalp, bütün bu sorunlara ve açmazlara bir bilim çerçevesi içinde, sosyolojinin sınırları dışına çıkmadan çözüm önerileri getirmiştir. Türk milletinin varlığının sürekliliğine ve sorunların çözümlenir olduğuna bir bilimsel gerçek olarak inanan ve bilim çerçevesi içinde kalan Gökalp'in bu tutumu, sosyolojinin yurdumuzda ayrı bir önem kazanmasına da yol açmıştır."

Türk sosyolojisinin günümüzde bile Gökalp'in çeşitli konulardaki açıklamalarına başvurduğunu anlatan Anıt, şunları söyledi:

"Ziya Gökalp hiçbir zaman Durkheim'in kopyacısı olmamış, Durkheim'i değil metodlarını geliştirmiş ve Türk toplumunun içinde bulunduğu sorunları anlamaya ve açıklamaya çalışmıştır. Gökalp, sadece düşünce tarihinde değil sosyal, politik ve kültürel hayatta da önemli rol oynamış bir fikir adamıdır."

Gökalp'in Türkleşmek, İslamlaşmak ve Muasırlaşmak fikrini ortaya attığını, İslam ümmetinden olmakla övündüğünü ama Türk kimliğinin de korunması gerektiğini savunduğunu anlatan Zeki Anıt, Türk'ün davasını savunan Türkçülere dün ve bugün belli kesimlerin, siyasal İslamcıların 'Irkçı' diye iftira attıklarını sözlerine ekledi. (Hüdavendigâr Onur)