Havaların ısınmasıyla birlikte tüylü dostlarımızın tıraş zamanı da yaklaştı. Kedi ve köpeklerin ilkbahar ve sonbahar mevsiminde fizyolojik olarak tüy dökümüne başlarlar. Evler de beslenen can dostlarımızın tüylerinin evin içinin görünümünü bozduğu için dökülen tüyler için sahipleri tarafından çareler ararlar. En akılcı çarelerden biri de can dostlarını tıraş ettirmektir.

Tüy dökme sorununu anında bitiriyor. Son zamanlarda çıkan bazı taraklar tüy dökümüne kısmen çare oluyor. İlkbaharda artan hava sıcaklıkları can dostlarımızın üzerindeki kış tüyleri kışın mevcut olan soğuklardan korudukları için, ilkbaharda ise kış tüyleri sıcaklıkların artmasıyla zaman zaman tüylerin keçeleşmesiyle, iyice bunalıma girerler. Sonbaharda da üzerlerindeki yaz tüyleri serin tutukları için üşürler. Sonbaharda tıraş edildikleri zaman kış tüyleri yeniden çıkarak soğuklardan korunmuş olurlar.

Kısa tüylü evcil hayvanlarımızı çoğu zaman tıraş etmeye gerek kalmayabilir. Tıraş yaptırırken mutlaka veteriner kontrolünde yaptırılmasını tavsiye ediyorum. Can dostumuzun bazen tıraş olmaya izin vermediği zamanlarda mecburen anestezi yapılır ve anesteziden çıkana kadar meslektaşlarım can dostlarımızı takip ederler.

Doğru tıraş zamanı ne zaman?
Yavru köpeklerin tüyleri uzun sürede uzarken, bu durum her köpek için geçerli olmayabiliyor. Evcil hayvanlarda tüy yapısı ırklara göre farklılık gösteriyor. Eğer can dostunuzun uzun ve kıvırcık tüyleri var ise keçeleşmeye de oldukça müsaittir. Bu gibi durumların yaşanmaması için gerekli olan tıraş işlemlerinin yapılması gerekir. Yavru köpeklerin tüyleri genel olarak 5 aylıktan sonra tıraş edilebilir.

Yavru köpeklerde tüy bakımı
Genellikle bahar dönemlerinde tüy döken köpekler için günlük olarak tüy tarama işlemi yapılması gerekiyor. Yıkama işlemi de yavru köpeklerin en çok ihtiyacı olduğu şeylerden biri. Yavru köpekler sıklıkla üstlerini pisletebilir veya parazit gibi dışparazitleri vücutlarına kolaylıkla alabilir.

Yavru köpek tüyleri oldukça ince ve derileri de bir o kadar hassas. Yavru köpekler için genel olarak ilk önce tüylerini taramak ile başlamak gerekir. Yavru köpeklerin tüyleri eğer ki hızlı uzamış ve artık karışmaya başlamış ise daha sağlıklı ortamlar için tıraş işlemlerini yaptırmak da doğru olacak. Rutin bakımlarda tıraş işlemleri sonrası yapılır ise yıkanma ve tüy bakımı tamamen tamamlanmış olacak.