Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Turan Kültür Merkezi’nin Süleymaniye Kürsüsü etkinlikleri devam ediyor. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı BaşkanıProf. Dr. Süleyman Beyoğlu, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü konferans salonunda düzenlenen etkinlikte “Günümüzde Pontus Faaliyetleri” başlıklı konferans verdi.

Süleyman Beyoğlu konuşmasında, “Pontusçuluk, en özlü ifadeyle bugünkü Sinop’tan Artvin’e kadar olan bölgede, yaklaşık 70.000 kilometrekarelik alanda bağımsız ya da özerk bir Pontus Cumhuriyeti kurma hayalidir” dedi.

Doğu Karadeniz’de kurulacak bir Rum devletinin aynı zamanda Yunanistan’a bağlanmasının amaçlandığını anlatan Beyoğlu, şöyle konuştu: “Milli Mücadele döneminde Pontus isyanı adı altında Rum çeteler isyan, terör, mezalim başta olmak üzere çeşitli eylemlerde bulunmuştur. Yeni Pontusçuluğa dair ilk siyasi girişim 1892 yılının 26Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Selanik’te ‘Anadolu Faciasının 60. Yıldönümü’başlığı altında bir konferans düzenlemek olmuştur. 24 Şubat 1994’te Yunan Parlamentosu oybirliğiyle 19 Mayıs Pontus Soykırımını Anma Günü kanununu kabul etmiştir.”

Yunan iş adamı Dimitris Melissadinis’in Pontus TV kurma çalışmalarına başladığını anlatan Beyoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Televizyonun hedef kitlesi olarak Doğu Karadeniz halkı belirlenmiştir. Başta Yunanistan’da olmak üzere çeşitli ülkelerde çok sayıda sözde Pontus anıtları yapılmıştır. Sadece Yunanistan’da 57 heykel-anıt yapılmıştır. Bu anıtların bir kısmında sözde soykırım anlatılmakta, diğer kısmında ‘Pontus’ta Helen Savaşçıları’ olarak anılan kişiler yer almaktadır.”/ Hüdavendigâr Onur