Yayıncılık alanını düzenleyen ve denetleyen RTÜK, Türkiye'de yayın yapan yerel ve bölgesel radyo ile televizyonların yetkililerini Sakarya’da düzenlenen toplantıda bir araya getirdi.
Serdivan Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ‘İkinci Yerel ve Bölgesel Yayıncılar Buluşması’na Kocaeli, Bolu, Düzce, Bursa gibi 12 ilden yayıncılar katıldı. 
yayincilar_toplantisi2
Programa katılan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptığı konuşmada, RTÜK'ün anayasal bir kurum olduğunu söyledi. Şahin, "İçerisinde, her partinin kontenjanından seçilen 9 üyeyle birlikte üst kurulu başka şehirlere götürmektedir. Anayasal bir kurum olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun alanına 2018 yılından önceki yapılan düzenlemelerde sadece Türkiye'deki radyo ve televizyon yayınları girmekteyken 2017 ve 2019 yıllarındaki alt düzenlemelerle birlikte dijital mecraların da denetimi Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna verilmiş bulunmaktadır. Tabii ki hukuk her zaman uygulamalardaki bütün alanları, boşlukları dolduruyor olmayabilir. Bu boşluklardan faydalanan, internet üzerinden yayın yapan yani tabiri yerindeyse bir tripot, bir cep telefonuyla yayın yapan yayıncıların veya yayıncı olduğunu iddia edenlerin yayın sorunlarının da hukuki bir boşluktan kaynaklandığını ve bu konuda da bugün burada tartışmamız gerektiğini, sonraki alt düzenlemelerde de bu konuun halledilmesi gerektiğini düşünenlerdenim” dedi.
yayincilar_toplantisi3
“Bir kanun değişikliğine ihtiyaç var”
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yayıncıların sorunlarından bahsederek, “Ayrıca çok iyi bildiğimiz sorunlardan biridir, Türksat üzerinden yayın yapan yayıncılarımızın Türksat tarifiyle ilgili yapılması istenilen düzenlemelerdir. Bir başka konu da her gittiğimiz yerel mecralardan, yayıncılarımızın bize hatırlattığı desteklerdir. Zorunlu yayınlar, kamu spotları üzerinde yapılması gereken destekler. O konuda bizim görüşümüz çok netken maalesef aşamadığımız birtakım düzenlemeye destek olacak kişiler sebebiyle bunu şu anda uygulamaya sokamadık ve çok önemli olan seçimler öncesinde belki de bir müjde olarak yerel yayıncılarımıza veremedik. Radyo ve televizyon yayıncılığı yapan yayıncılarımızın yerel bir desteği bulunmamakta. Bu anlamda internet mecralarının ve gazetelerin bir desteği var Basın İlan Kurumu üzerinde yapılmakta ama televizyonlara görsel-işitsel medyada bu yapılamamakta. Bunun en önemli, en belki de kolay yapılabilecek şekilde zorunlu yayınlar ve kamu spotları üzerine yapılacak olan değişikliklerdir. Bunlarda bir kanun değişikliğine ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.
yayincilar_toplantisi4
“Yereldeki sıkıntıları bilen bir üst kuruluz”
Yayıncıların sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşması için çabaladıklarını söyleyen Şahin, “Bizler yerel radyo, televizyonların ve mecraların sıkıntılarını bilen bir üst kuruluz, fakat bilmek yetmiyor. Bunların zaman zaman tekrar konuşulması, gündeme getirilmesi ve halledilebilecek olan konuların da hemen hızlıca halledilmesi ve uygulamaya geçilmesi taraftarıyım. Bu toplantıların amacı aslında budur. Konuştuğumuz problemlerin, yani o yayıncı kuruluşa ait olan özel problemin belki de genel anlamdaki problemlerin çözülebileceklerin tamamının anında çözülmesidir" dedi.