TURİZM İÇİN SAKARYA’DA HER ŞEY VAR

Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde SAÜ, SUBÜ, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, SATSO, SESOB, Kent konseyi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) iş birliğiyle 16 EYLÜL 2021 günü gerçekleştirilen Turizm Çalıştayında Ortak görüş olarak “TURİZM İÇİN SAKARYA’DA HER ŞEY VAR” anlayışı üzerinde fikir birliğine varılmıştı. CHP Adapazarı Belediye Meclis Üyesi Haluk Akbay, Sakarya’nın kalkınması ve gelişmesi için yaklaşık 19 ay geçen Turizm çalıştayında, öngörülenlerin konular rafta kalarak hiçbir faaliyet yapılmadığını dile getirdi.

“AKILLI TURİZM ÇALIŞMALARINA HIZLA UYGULAMAYA BAŞLANILMALI”

Çalıştayda ele alınan Doğa turizmi, Kırsal turizm, Sağlık turizmi, Kültür turizmi, Gastronomi Turizm, Spor turizmi, Deniz turizmi, Uluslararası Organizasyonlar, İş ve Kongre turizm, Markalaşma, tanıtım faaliyetleri ve akıllı turizme çalışmalarına hızla uygulamaya başlanılması gerektiğini vurgulayan Akbay; “Dünyada artık şehirler yarışmaktadır. Turizm sektörü ile MARKA kent olmak şehre yabancı yatırımcı, turist, yetişmiş insan gücü, ekonomik anlamda kalkınma için önemli bir gelişmedir.  Sakarya, gayrisafi yurt içi hasıladan aldığı pay 2018 yılında 43.744 TL, 2019 yılında 49.813 TL, 2020 yılında 57.688 TL’dir. Marmara bölgesinde gayrisafi hasıladan aldığımız pay bakımından 11 il arasında 9 uncu İl durumundayız. Bizden sonra Balıkesir ve Edirne illerimiz gelmektedir. Sakarya İli: Vergi Tahakkuk/Tahsilat oranları 2018 yılı %20,9; 2019 yılında %15,0; 2020 yılında %33,6; 2021 yılında %45,1; 2022 yılında %67,8 tahakkuklara göre tahsilatların çok düşük olduğunu görüyoruz. Sakarya’da karşılıksız işlem gören çeklerin oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Sakarya’da bulunan 9 organize bölgesindeki fabrikalarının işletme merkezlerinin çoğu İl dışında bulunmaktadır. Organize sanayide bulunan işletmeler sadece Sakarya’ya istihdam olarak hizmet etmekte orada da ancak asgari ücret ve düşük ücret verilmekte sendikalı işçi yoktur. Sanayinin yüksek katma değerde üretim yapabilme kapasiteleri olmadığı için, düşük ücret ile insan çalıştırıyorlar bu nedenle şehrin ekonomisine katkıları yoktur. Sakarya’nın gelişmesi ve kalkınması için tarımdan kopuş yaşanması sonunda ilimizde Hizmet sektörü %56 Sanayi Sektörü %25 Tarım ve hayvancılık %19 olarak gerçekleşince gayrisafi hasıladan aldığımız pay komşu illerimize göre çok geride kalmıştır” dedi.

TARIMSAL ARAŞTIRMA, EĞİTİM, ÖZEL SEKTÖR VE KAMU İŞ BİRLİĞİ KURULMALI”

Akbay; “Diğer taraftan da şehrimizin; tarım topraklarımızın ve meralarımızın korunarak, belediyeler kamu kuruluşları olarak yerelden kalkınma ile çiftçilerimiz desteklenmeli kooperatifleşmeleri için yardımcı olmaları gerekmektedir. Yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak Katma değerli ürünlerin ekimleri teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Tarımsal araştırma, eğitim, özel sektör ve kamu iş birliği kurulmalıdır. Planlı ve verimli üretim modeli ile tarım ve gıda sektörünü üretim ve verimli yapıya kavuşturarak şehrimiz hem ekonomik hem de sosyal anlamda gelişmesi hızlanır. Sakarya ve ülkemiz için üç önemli sektör tarım, turizm ve ileri teknoloji ürünleri sanayi sektörü olarak değerlendirilebilinir” ifadelerine yer verdi.

“SAKARYA’NIN EKONOMİSİNE YENİ YATIRIM VE KAYNAK SERMAYE GİRMELİ”

Meclis Üyesi Akbay son olarak; “Sakarya’mızın marka şehir olması sonucunda gerek iç talebe gerekse dış talebe ürün ve hizmet ihraç eden katma değeri yüksek bu sektörlerin gelişiminde verimlilik artışı ile ülkemiz ve şehrimiz ekonomisine çok önemli kakılar sağlamış oluruz. Sakarya’nın ekonomisine yeni yatırım ve kaynak sermaye girmelidir. Bunlar sadece sanayi değil, turizm, tarıma ve gıda sektörüne de olmalıdır” şeklinde konuştu.