Eskiden her eğitim öğretim yılı başladığında velilerin okul kıyafetleri ile ilgili şikâyetleri gelir, bizde bunları haber yapardık.

Sonra çıkartılan bir kanunla ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin “tek tip” kıyafet giyme zorunluluğu kaldırıldı.

Bu defa veliler çocuklarına her gün yeni kıyafetler giydirmekte zorlanınca gelen talepler üzerine hükümet de kıyafet konusunu okulların inisiyatifine bıraktı…

Hal böyle olunca okul idareleri eski alışkanlıklarına dönüp bildiğimiz tartışmaların yeniden başlamasına neden oldu.

Hemen hemen bütün okullar özel olarak hazırladıkları kıyafetlerin alınması için velilere baskı yapmaya başladı.

Tabi belli başlı mağazalar adres gösterilerek;ucuz pahalı, kaliteli kalitesiz olduğuna bakmadan bu mağazalardan kıyafet alınması mecbur tutuldu…

İlk bakışta “ne var bunda” demek mümkün. Madem “tek tip” kıyafet olacak okulların belirlediği renk ve modeller elbette alınacak!

Zaten başka türlüsünü istemek de doğru olmaz. Kaldı ki hiçbir velinin buna itiraz ettiği de yok. Adı üstünde “tek tip” kıyafet!

Ancak okulların uyduruk bir takım modeller ortaya çıkartarak velilerin belli başlı mağazalara yönlendirmesinin de her türlü “şaibeye” açık olduğunu söyleyebiliriz…

Dün neredeyse bütün gün Sakarya’daki tüm okulların “tek tip” kıyafet modellerini şöyle bir inceledim.

Neredeyse bütün okulların belirledikleri “tek tip” kıyafetleri piyasada ki bütün mağazalarda bulmak mümkün!

Veya eli biraz dikişe yatkın olan ev hanımlarının çarşı pazardan alacağı kumaşları dikerek o kıyafetleri yapması hiç dezor değil…

İşte tamda bu noktada okul idarelerinin tabiri caizse “şark kurnazlığı” devreye girip kıyafetlerde “ufak tefek” değişiklikler yaptığını görüyoruz.

Biri alelade her yerde bulunacak bir t-shirt üzerine farklı renkte bir bant atmış, diğeri ise koltuk altına farklı renkte bir parça koymuş.

Dolayısıyla Sakarya’da herhangi bir mağazada bulunması mümkün olan t-shirtler sadece “anlaşmalı” belli başlı mağazalarda bulunur hale getirilmiş…

Kimse kusura bakmasın. Okul yöneticileri bir renk belirler ve üzerine de banttı, parçaydı gibi ilaveler yapmadan, velilere bu kıyafetleri almasını söylersiniz.

Sonra da velilere okul armasını verir, bu kıyafetlerin belirli yerine işlenmesini istersiniz, olur biter!

Yoksa kıyafetlerde yapılan ufak tefek değişikliklerle velileri belli başlı mağazalara yönlendirmek“okulların kıyafet kurnazlığı” dışında bir şey değildir...