İstanbul’un suyunun sigortası olan ve Sakarya’nın Kocaali ilçesinde bulunan Melen Barajı, doluluk oranı yüzde 64 olan Ömerli Barajı’nı beslemeye devam ediyor. Sürekli artış gösteren su ihtiyacını karşılayabilmek için hayati önem taşıyan Melen Projesi’nin tüm etapları tamamlandığında İstanbul’a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su sağlaması hedefleniyor. İstanbul’un içme suyu sorununu uzun vadede garanti altına alması planlanan projenin 1’inci bölümünün tamamlanması ile birlikte 189 kilometre uzaklıkta Melen Nehri’nin suyu yaklaşık 15 yıldır İstanbul’a ulaşıyor. Melen Barajı’nın yeni bir proje firmasına ihale edildiğini söyleyen Aydoğan Mahalle Muhtarı Halim Yavuz, bölgede çalışmaların tekrar başlayacağını ifade etti.
“2008 yılından beri İstanbul’a gidiyor”
Barajın son durumu hakkında konuşan Aydoğan Mahalle Muhtarı Halim Yavuz, “Baraj, 2008 yılından beri İstanbul’a su basıyor. Büyük duvar olarak görünen yer büyük baraj yani kendi elektriğini üretecek olan yer. Bu baraj tam bitmedi. Basında ortaya çıkan çatlaklar meselesi de aslında biraz abartılıyor. Burası tamamen bitince daha fazla su olacak ama 2008’den beri İstanbul’a su basılıyor, İstanbul Melen’den su alıyor. Büyük baraj su toplamaya başlamadı ama İstanbul’a su gidip, gitmemesi ile alakası yok” dedi.
“Yeni proje yapılıyor"
Melen’in yeni bir proje firmasına ihale edildiğini söyleyen Yavuz, “Yüzde 70’lere yakın doluluk oranı olan Ömerli Barajı’nı buradan giden su destekliyor. Yani Ömerli Barajı’na giden su, buradan gidiyor. Benim bildiğim İstanbul’da yaklaşık 3 milyon metreküp su tüketiyor, bu suyun da 1 milyon metreküpünü buradan, Melen tesislerinden çekiyor. Şu anda Devlet Su İşleri’nin verdiği bilgilere göre, bir proje firmasına ihale etmişler. Yeni bir proje yapılıyor ve bunun da 2024 sonuna kadar süresi var. O proje yapıldıktan sonra burada çalışmalar tekrar başlayacak ve burası inşallah tamamlanacak” diye konuştu.
“Abartılıyor"
Barajda oluşan çatlakların abartıldığını aktaran Yavuz, “Burası hakkında çıkan söylentiler biraz abartılıyor. Zaten buradan İstanbul’a su basılıyor. Şu anda günde 1 milyon metreküp su alınıyorsa, baraj tamamen bitince bu oran 2 milyon metreküpe çıkabilir. Tabii ki barajın yapımının uzaması, yollar konusunda bizleri mağdur ediyor. Yollarımızın yapılması lazım. Barajın da bitmesi bizim için, yöre halkı için de iyi bir şey. İnşallah biter. Bir diğer sıkıntımız ise barajın kahrını çekiyoruz, ama buraya personel alımında bizlerden hiç adam alınmadı. Bu biraz bizi mağdur ediyor ve göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.