GÜVENLİ YAPI STOKU
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Yönetim Kurulu tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu Sakarya İl Müdürlüğüne ve İŞKUR Sakarya İl Müdürlüğüne önemli bir ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaret kapsamında, İnşaat Mühendislerinin istihdamı, Kadın ve genç mühendislerin işsizlik durumu, özellikle şantiye şeflerinin sigortalılık durumu, sigortalılık durumunun fiili çalışmaya ve güvenli yapı stokuna etkileri üzerine görüşüldü. Görüşmeye, SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, İMO Sakarya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Semih Uçar, İMO Sakarya Şube Yönetim Kurulu 2. Başkanı Çağlar Baltaoğlu, İMO Sakarya Şube Sekreter Üyesi Samet Savaş ve İMO Sakarya Şube Sayman Üyesi Ziya Kurtuluş katıldı.
KONULAR VE ÖNERİLER
Toplantıda, İnşaat Mühendislerinin istihdamı, Kadın ve genç mühendislerin işsizlik durumu, şantiye şeflerinin sorumlulukları gereği her şantiyede tam zamanlı sigortalı olması ve şantiye şeflerinin sigortalılıklarının denetlenmesi gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün 2014 yılında yayımladığı ve şantiye şeflerinin sigortalılığını düzenleyen genelgenin, 2019’da yürürlüğe giren ve 2022 ile 2024 yıllarında güncellenen Şantiye Şefleri Yönetmeliği sonrasında geçerliliğini yitirdiği ifade edilerek, bu genelgenin güncellenmesi gerektiği konusunda mutabık kalındı.
ÖNERİ SUNULDU
Gerçekleştirilen konferansta İMO Yönetimi tarafından her şantiye için ayrı bir sözleşme yapılmasının zorunlu hale getirilmesi, şantiye şeflerinin sigortalılık süresinin, çalıştıkları her şantiyede 30 gün olarak gösterilmesi, şantiye şeflerinin görev yaptıkları il dışındaki şantiyelerde çalışmasının önlenmesi, tam zamanlı başka bir işte çalışanların şantiye şefliği yapamaması gerektiği, şantiye şeflerinin bulundukları işyerlerinde şantiye şefliği kodu ile istihdam edilmesinin gerektiği önerileri sunuldu.
İŞ BİRLİĞİ
SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, bu konuda yapılan önerilerin değerlendirileceğini, şantiye şeflerinin sigortalılık durumunu düzenleyen genelgenin güncellenmesi gerektiğini ve bu kapsamda İMO ile SGK’nın iş birliği içinde çalışmalar yürütülebileceğini belirtti. İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, İMO tarafından yapılan önerilerin değerlendirileceğini, İnşaat Mühendislerinin istihdamı, Kadın ve genç mühendislerin işsizlik durumu, konuları hakkında gerektiğinin yapılacağını ve bu kapsamda İMO ile İŞKUR’un iş birliği içinde çalışmalar yürütülebileceğini belirtti.
“KRİTİK BİR ÖNEME SAHİPTİR”
İMO Sakarya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Semih Uçar, “Şantiye şeflerinin sahada fiilen istihdamı ve takibi konusunda yapılan çalışmalar hem meslektaşlarımızın istihdamı hem de güvenli yapı stoku açısından kritik bir öneme sahiptir. Taleplerimizi resmi olarak da Prim Ödeme Genel Müdürlüğüne iletmiş olup konu ile ilgili yapılacak çalışmaların ve yeni hazırlanacak genelgenin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz” dedi.