ZİHNİYET VE FİKİR DEVRİMİ
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan 18. Meslek Komitesi (Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri) Meclis Üyesi Bora İshakoğlu; “SATSO ve ülke olarak ciddi bir dayanışma gösterdik. Birlik ruhumuz kaybolmasın. Zihniyet ve fikir devrimi yapmamız gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’ndan deprem sonrası açıklamalar geldi ve bizleri bir nebze olsun bu kötü günde memnun etti. Depremden sonra ciddi şekilde bilim insanları ile oturup konuşulmuş ve plan yapılmış. Bizler bunu çok önceden zaten söylüyorduk. Bakan’ın söylediği her şey Sakarya için de uygulanmalıdır. Sakarya’da 300 bin insan büyük tehlikede. Beni arayanlar ben ne yapacağım diye soruyor ve cevap veremiyorum. İnsanların durumu yok, evlerini dönüşüme sokamıyor. İmar barışının kaldırılması gerekiyor dedik, sürekli denetimi hatırlattık. Bu işe öncülük etmemiz gerekiyor. Sakarya olarak örnek olmamız ve acil karar alınması gerekiyor. Herkesin sorumluluğu var bu işte. Depreme hazırlık konusunda yapacak çok şeyimiz var. Üzerinde yaşadığımız kara parçasını tanımadan ne kadar önlem alsak boşa çabadır, bilime aykırıdır. Önce üzerinde yaşadığımız toprağı tanımalıyız. Deprem öldürmez. İnsanları öldüren Plansız, bilime aykırı hareket etmek, kalitesiz ve kurallara uygun olmayan binalar yapmaktır. Deprem dirençli kentler üretmek zorundayız.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Fay kanunu acil olarak çıkmalı, Fayın geçtiği yerler ve yakın etki alanları imara kapatılarak buraları park alanına dönüştürmeliyiz. AFAD’ın yaptığı gibi makro ölçekli değil, mikro ölçekte deprem ivmelerinin tespiti için bilimsel çalışmalar yapılmalı. Yeni yapılacak binalar bu ivmelere göre tasarlanmalı. Zemini kötü olan yerlere zemin iyileştirmesi yapmadan kesinlikle bina yapılmamalı. Kentsel dönüşüm yasası iyileştirilmeli. Kira yardımı ve kredi miktarları artmalı, uzun vade ve sıfır faiz ile kredi verilmeli. Yerinde dönüşüm için bunların yapılması elzemdir. Ya da TOKİ vasıtası ile sağlam zeminde devlet eli ile yeni konutlar deprem olması beklenmeden yapılmalı riskli binalardaki vatandaşlar buralara yerleştirilmeli. Trampa yapılarak Riskli binada oturan mal sahipleri yeni yapılan yerlere geçmeli eski yerlerini devlete bırakmalı. Devlette bu yerleri değerlendirmeli. Binaların gömme derinlikleri gözden geçirilmeli. Mümkünse bodrum yapılması zorunlu tutulmalı. Deprem bölgesindeki binalarda bodrumlu binaların çoğunun ayakta kaldığı tespit edilmiştir.
SUİSTİMAL EDİLMEMELİ
Yapı denetim firmalarının inşaatların denetiminde daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Projelerin yerinde uygulanması sağlanmalıdır. Hiçbir şekilde denetim suistimal edilmemeli. Çevre ve şehircilik bakanlığı ve İlgili belediyeler denetimleri daha sıkı tutmak zorundalar. İmar barışı kesinlikle çıkmamalıdır. Kaçakla mücadele belediyelerden alınmalı, valilik veya çevre ve şehircilik bakanlığına verilmeli. Büyükşehir belediyesi riskli yapılarla ilgili şehirde envanter çalışması yapıyor. Bu çalışmanın sonucunun bizimle paylaşılmasını ve bu çalışmaya müdahil olmak istiyoruz. Müteahhitlik ve Şantiye şefliği yasası daha profesyonel olacak şekilde revize edilmeli.
DEPREM TATBİKATI
Deprem tatbikatları arttırılmalı. Tatbikatlara okullar, işyerleri, resmi kurumlar, üniversiteler, …. Gibi tüm vatandaşların katılması sağlanmalı. Deprem ile yaşamayı öğrenmeli, ilkokuldan itibaren çocuklarımız eğitilmeli. Okullar kapanmamalı, kapalı okullar hemen açılmalı. Değişim ancak eğitimle olabilir. İRAP raporlarını siyasiler dikkate almalı, rafa kalkmamalı, toplumun tüm kesimi ile paylaşılmalı. Üniversiteler, Bakanlıklar, Belediyeler, sivil toplum kuruluşları, Mühendisler ve Mimarlar odası ortak hareket etmeli” dedi.