SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve 31. Meslek Komitesi Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, Türkiye Bilişim Federasyonu Başkanı ve SATSO Meclis Üyesi Necmettin Kırık, Sakarya Bilişim Derneği Başkanı Nahit Gök ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sakarya Teknokent Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, Ticaret Bakanlığı Yetkilileri ile SATSO Üyesi Bilişim ve Yazılım Firmaları Temsilcileri iştirak ettiler.
HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR
Katılımcıları selamlayarak açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “1 aydan fazla bir süre önce elim bir felaket ile sarsıldık. Maalesef deprem dahil birçok felaketi sıkça yaşayan bir coğrafyadayız. Bu tür felaketlerden güçlü çıkmamız için üretimin artması ve sürdürülmesi en önemli olan şeydir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine gelmenin ana yolunun üretim olduğu sözünü savunan bir sanayiciyim. Sakarya üreten ve ürettiğini de dünyaya pazarlayan bir ildir. İhracatımız 2022 itibariyle 5 milyar doları aşmış ve en çok ihracat yapan ilk 10 ilden birisiyiz. Hedefimiz 10 milyar dolar rakamlarına ulaşmaktır.
DÜNYA İLE REKABET
Oda olarak Sakarya’mızın tükettiğinden daha fazla üreten konumda kalması için çalışmalarımızı yapıyoruz. Buradaki hedefimizi bütün ürettiklerimizi dünya ile rekabet edip uluslararası pazarda pazarlamaktır. Günümüz itibariyle üretmenin yanında ürettiklerimizin de katma değerini de yükseltmek gerekiyor. Bunun yolu da yazılım ve bilişim üretmekten geçiyor. 10 milyardan dolarlık ihracat hedefimizden ziyade ürettiğimiz ürünlerin teknoloji, ARGE ile ürünlerimizin kg değerini artırmamız gerekiyor. Sakarya ihracat rakamlarının %85 ini otomotivden gerçekleştiriyor. Yazılım ve bilişim ihracatının da en az bu kadar yüzdeye çıkması gerekiyor. Burada çok güzel bir akıl birliği oluşacak ve sektörün şehrimizdeki temelini sağlamlaştıracaktır. Aynı zamanda yazılım ihracatı konusunda başarılarıyla fark yaratan üyelerimize de teşekkür belgelerini takdim edeceğiz. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
BEYİN GÖÇÜMÜZ ÇOK FAZLA
TÜBİFED Başkanı ve SATSO 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Odamızda göreve geldiğimiz günden itibaren bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalara katkı sağlayacak etkinlikler, çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bilişim sektörünün ve yazılımın önemini biliyoruz. SATSO çatısı altında yasal yollarla para kazanan en karlı sektör yazılım sektörüdür. Katma değeri çok yüksek ve karlı bir iştir. Komite olarak mevzuatlardaki sorunları çözmeye çalışıyoruz, uzaktan çalışmayı %25lerden %75’lere getirdik ve %100 e getirmeye çalışıyoruz. Yazılım sektöründeki en büyük konulardan biri de teknik personel maliyetleridir; beyin göçümüz çok fazla. Yazılımcı fiziken burada ancak yurtdışı firmalara çalışıyor. Biz elimizden geldiğince yazılım ihracatını artırmamız ve rekabetçi olmamız gerekiyor. Yazılım ihracatına devletimizin verdiği birçok destek var. Ancak firmalarımız bunlardan haberdar değil. Sektör temsilcisi üyelerimizi bunlar hakkında bilgilendirmek ve onları ihracat konusunda cesaretlendirmek için buradayız. Etkinliğe destek veren ve katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ÜRETEN BİR ÜLKE
Sakarya Teknokent Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, “Son 15 yıldır devletin temel politikası üreten bir ülke haline gelebilmektir ve aslında dünyadaki tüm ülkeler de bu amaçla çalışıyorlar. Sadece tükettiğin ya da tükettiğinden fazlasını üretmek değil; ürettiğini nitelikli, katma değerli üretmektir asıl önemli olan. Bugün dünyada ülkelerin ekonomileri dış ticaret açığından değil, ürettiklerinin ton/dolar performansı olarak hesaplanıyor. Yoğun bir üretim yapan ülkeyiz ancak nitelik anlamında düşüklük var ve aldığımız ile sattığımız ton fiyatı arasında ciddi fark var. Dünyada yazılımcı olarak en yüksek potansiyeli ve insan gücü olan ülke Türkiye’dir ki yazılım aslında bizim işimizdir. Sonuca en kısa en kestirme ve en pragmatik ulaşmanın yolu yazılımdır. Bu potansiyelin ekonomiye katkı sağlaması adına çok ciddi politikalar yürütülüyor. Teknokentler bunların en büyük örnekleridir. Teknokentler bünyesinde yazılım firmaları için teşvik ve destek var. Gelir vergisinden muafiyet, katma değer vergisi, sigorta primi teşviği gibi birçok imkan söz konusu. Devletimiz yazılım ve bilişim firmalarına ciddi değer veriyor. Bilişim ve yazılım firmalarının desteği ve sağlayacağı katkılar yadsınamaz bir gerçektir. Bu toplantıların devamının gelmesini ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
YAZILIM MECLİSİYİZ
TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut kürsüye gelerek meclisin tarihi, görevleri, sektörün gelişimi için çalışmaları ve iş birliği faaliyetleri gibi birçok konuda bilgiler verdiği konuşmasında; “TOBB çatısı altında 2006 yılında kanun ile kurulmuş bir yazılım meclisiyiz. TOBB desteği ve kanunların bize verdiği haklar ile beraber yazılım sektörünün iç piyasa regülasyonları, istihdam iş gücü politikaları ve ihracat gibi konularda gelişmeler için çalışıyoruz. Meclisimizde birçok kamu kurumunun da temsilcisi bulunmakta. Bu sayede hem faaliyetlerimizi yakından takip edip sorunlarımızı ilk ağızdan iletme şansımız oluyor. Yazılım meclisi olarak 3 temel misyonumuz var. Sektörün gelişimi ve büyümesi, işgücü, istihdam ve eğitim, ihracata yönelim ve gelişim.”
SAKARYA İÇİN ZOR OLMAZ
Organizasyon yapısı ve meclis faaliyetlerine de sunumunda yer veren Barut; “Bizler ortak akıl ve ortak ses mottosunu yıllardır yürütmeye gayret ediyoruz. Birlikte ortak akıl içinde hareket etmemiz gerekiyor diye düşünüyoruz. Ayrı ayrı sesler çıkarsa ilerlemek çok zor olacaktır. Her şehirdeki temsilcilerimize sorun formları göndererek sorunları topluyor ve meclisimizde bunları istişare ederek çözmeye çalışıyoruz. Sakarya’da 120’ye yakın yazılım üreten firma olduğunu görüyoruz. Bu böyle potansiyelli bir şehir için çok az bir rakam. Gebze gibi binlerce yazılım ve bilişim firmalarına ev sahipliği yapacak seviyeye ulaşmak Sakarya için zor olmaz.
YERLİ YAZILIM TEBLİĞİ
Çalışmalarımıza ek olarak Türkiye yazılım envarter projesini Cumhurbaşkanlığı desteğiyle yürütüyoruz. Hangi firmalar ne gibi hizmetlere ve ürünler üretiyor bunu bilerek ihtiyaçlara daha uygun cevap vermeyi amaçlıyoruz. Diğer bir çalışmamız da yerli yazılım projesi; yazılım sektörü haricinde beynin başka bir yerde fiziğin başka bir yerde olduğu bir sektör yok. Böyle bir sektörün farklılaşması gerektiğine inanıyoruz. Yerli yazılım projesini de milli bir politika gibi yürütmek istiyoruz. Yerli malı tebliğinden çıkıp yerli yazılım tebliği oluşturmaya çalışıyoruz.”
İLK KEZ SAKARYA’DA
Katılımcılara önemli bir haber de veren Barut; “Bunu da ilk kez Sakarya’da sizler huzurunda söylüyorum: Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan genelgeyle açık kaynak yönetim ekosistemini geliştirme plan ve projelerini yürütüyoruz ve tüm kamuda yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Firmalarımızın da açık kaynak dünyasında yer almasını firmalarımızın önemsiyoruz. Uzaktan çalışmanın sektörümüz için desteklenmesi adına mevzuata uydurmaya çalışıyoruz. Tamamladığımız takdirde sektörümüz daha da rahatlayacaktır. Sektöre firma, işgücü olarak ayırmadan bir ekosistem olarak bakıyoruz. Veriler toplayarak analiz etmeye çalışıyor ve ülkemizin potansiyelini geliştirmeye çalışıyoruz. Avrupa birliğinin 2030 yılına kadar 20 milyon bilişimci hedefi var. Çocuklarımızı bu alanda yönlendirebiliriz. Gelecekte böyle bir fırsat var” dedi.
TEŞEKKÜR BELGESİ
Yazılım Meclisi Başkanı Barut’un ardından kürsüye gelen T.C Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Özgün Özenci, yazılım ve bilişim sektörüne, ihracatına yönelik bakanlık teşvikleriyle destekleri hakkında bilgiler paylaştı. Sunumunda desteklerin alt sektörleri de kapsamasına önem gösterildiğini belirten Özenci, desteklerin ihracata hazırlık, pazarlama ve yüksek katma değer yaratmaya yönelik 3’e ayrıldığının bilgisini paylaştı. Konuşmalar ve sunumların ardından yazılım ihracatı yaparak ekonomiye katkı sağlayan SATSO Üyesi firma temsilcilerine teşekkür belgeleri TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, Türkiye Bilişim Federasyonu Başkanı ve SATSO Meclis Üyesi Necmettin Kırık, Sakarya Bilişim Derneği Başkanı Nahit Gök Sakarya Teknokent Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu tarafından takdim edildi.