Hendek Belediye Başkanlığı 2021 yılında ilçede 7,2 dönümlük alanda yıllık 360 bin ton işleme kapasitesine sahip Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi açmak için Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Başvuru ile belediye ilçeye bağlı Aktefek bölgesinde çakıl ve kum ocağı açmak için resmi süreçleri başlattı.

Raporun ilgili kurumlardan alınan görüşlerinde DSİ, ocağın Sakarya Nehrine 35 metre mesafede bulunmasından dolayı yeterli koruma bandının olmadığını ve bu mesafenin 50 metreye çekilmesi şerhi ile itiraz etti. Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü de ilk raporda taş ocağının orman içerisinde kaldığını bunun uygun olmadığını Hendek Belediyesine yazılı olarak iletti.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün şerhine rağmen Hendek Belediyesi taş ocağının kurulacağı alanın alternatifsiz olduğunu ÇED dosyasında ifade ederek, “Proje için yer alternatifleri incelendiğinde, doğal malzemelerin bulundukları yerde çıkartılması zorunluluğunun olması, alanın Orman alanı olması ve Hendek ilçe merkezi ve yola yakın olması nedeniyle uygun bölge olduğu söylenebilir” sözlerine yer verdi.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 2021’de şekil yönünden incelediği raporu kabul ederek ilgili kurumların görüşlerini alma sürecinin de startını verdi.

9 aydır devam eden inceleme süreçlerinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Bölge Müdürlüğü, Hendek Belediyesinin açmak istediği taş ocağının ormanlık alan içerisinde kalmasından dolayı uygun olmadığı raporunu verdi.

Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bu rapordan dolayı Hendek Belediyesinin başvurusunu reddetti. Müdürlük sonuç duyurusunda, “İl Müdürlüğümüze sunulan olumsuz kurum görüşü nedeniyle, Hendek Belediyesine ait A) Grubu Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine ait dosyanın inceleme süreci sonlandırılmış olup, Proje Tanıtım Dosyası iade edilmiştir” denildi.

Kaynak: Haberfokus