Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Sakarya Valiliği ziyaretinin ardından Sakarya Tarım Sektör Temsilcileri Toplantısı’na katıldı. Burada, yapılan hizmetler ve hedeflerden söz eden Bakan Kirişçi, çiftçinin ve köylünü mağdur olmaması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Kirişçi, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı derken, sıkıntılı günler yaşandığına dikkat çekerek, enerji ve doğalgazda yüksek rakamlarla karşılaşıldığını ancak bu süreçte, Türkiye’nin doğru bir politika izlediğini belirtti.
Konuşmasında su konusuna değinin Kirişçi, Türkiye’nin bugün için su fakiri olmadığını ancak su zengini de sayılamayacağını dile getirerek, bu konuda her bir bireyin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.    

vahit_kirisci3
"Artık planlı üretimi hayat geçireceğiz" diyen Bakan Kirişçi, “Bu ülke her şeyi ithal ediyor diyenlere, onları itham etmek için söylüyorum, bu ülke üretiyor. 85 milyonu, 4 buçuk milyon düzensiz göçmeni, 50 milyonun üzerinde turisti, 185 milyon bizim ülkemizi de bir hap olarak kullanıp başka ülkelere erişen turistleri uçak yolcularını, artı 30 milyar dolarlık ihracat çerçevesinde de başka ülkelerdeki insanları doyuran bir tarım sektörü var. Bu ülkenin üreticisi üretiyor. 20 yıllık sürede 96 milyar dolarlık ihracat fazlamız var. Dolayısıyla bunları da bilerek bizim bazı adımları atmamız gerekiyor. Türkiye'de  2002 yılında kişi başına düşen arazi varlığı 4 dekar. Nüfus artışından dolayı 2022 sonu itibariyle bu 2,8 dekar. Artık planlı üretimi hayat geçireceğiz. Bu ülkenin kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanma çabası içerisinde olacağız. Suyumuzu dikkate alacağız. Toprağımızın verimliliğine bakacağız. Oradaki iklimsel değerleri esas alacağız. Sanayisi var mı? Yok mu? Bunu mutlaka gözeteceğiz. Ama daha önemlisi bizim olmazsa olmazınız stratejik ürünlerimize öncelik vereceğiz” dedi.

vahit_kirisci2
Ormanların daha etkin korunacağını söyleyen Bakan Vahit Kirişçi, “Klasik tomrukların üzerinde damgalar olurdu. Şimdi artık bunların dijital versiyonları olacak. Ve o dijital versiyonlar sayesinde bir tomruk nerede kesildi, kim kesti, nereye gidecek, nereye gitti? Bütün bunların hepsi takip ediliyor olacak. Bu da dijitalleşme adına önemli bir husus. Ormanlar daha etkin korunacak. Çünkü ormandan gelir elde ettiğini düşünen orman köylüsü zaten ilgileniyor. Zaten koruyordu. Daha fazla koruma  içgüdüsüyle hareket etmiş ve buralara sahiplenmiş olacak. Ve ormanlık alanlarda rehabilitasyon çalışmalarımız daha hızla yürütülecek” diye konuştu.
 Bakan Kirişçi, son düzenlemeyle orman yangınlarında hayatını kaybeden 105 kişiye şehitlik unvanı verileceğini de söyledi.