Küresel tedarik zinciriyle zam üstüne zam yapılan ayçiçek yağının ton fiyatı 2 bin 150 dolardan bin 500 dolar bandına geriledi. Yaşanan düşüşün yurt içinde market raf fiyatlarına da yansıması bekleniyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte ortaya çıkan küresel tedarik sorunu ve stokçuluk nedeniyle ayçiçek yağı fiyatları ciddi bir şekilde artmıştı. Özellikle pandemiyle birlikte zamların peş peşe yapıldığı ayçiçek yağıyla ilgili yüz güldüren haberler gelmeye başladı. Pandemi ile birlikte 2 bin 150 dolara yükselen ham ayçiçek yağ fiyatı, son haftalarda ciddi bir düşüş trendine girdi.  Uluslararası piyasada ham ayçiçek yağının tonu 2 bin 150 bin dolara yükseldikten sonra son dönemde talep yetersizliğinden dolayı fiyatlarda hızlı bir düşüş yaşanıyor. Son 20 günde uluslararası pazarda ham ayçiçek yağı yüzde 30 düşüş ile bin 500 dolara kadar geriledi. Yeni fiyatlarla yapılan ithalatla iç pazarda raf fiyatlarında da bir gerileme bekleniyor.

aycicek_yagina_indirim_geliyor3
Dünya'da yer alan habere göre, önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ile artan ham ayçiçek yağı fiyatları düşüşe geçti. Uluslararası piyasada tonu 800 dolar olan pandemi ile birlikte 2 bin 150 dolara yükselen ham ayçiçek yağ fiyatı son haftalarda ciddi bir düşüş trendine girdi.
Uluslararası piyasada tonu 2 bin 150 dolardan bin 500 dolara geriledi. Uluslararası piyasada fiyatların yüzde 30 gerilediğini kaydeden sektör temsilcileri, yeni fiyatlarla yapılan kontratların işlenip, pazara sunulmasıyla ayçiçek yağında fiyat düşüşünün raflara da yansımasını beklediklerini kaydettiler.
Sektör temsilcileri şu an raflarda 180 ile 200 lira arasında yer alan 5 litrelik ayçiçek yağının 155-160 lira bandına inmesini öngörüyorlar.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde, temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla bazı yağlı tohumlar ile yağların ithalatında düzenlemeye gidilmişti.

aycicek_yagina_indirim_geliyor2
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararda, ayçiçeği, mısır ve soyada gümrük vergisi 31 Aralık'a kadar sıfırlandı.
Karar kapsamına hayvansal, bitkisel veya mikrobiyal katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri; hazır yemeklik katı yağlar; hayvansal ve bitkisel mumlar, yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, tohum ve meyveler; sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem kapsamında 6 numaralı dipnota karşılık gelen ürünler de dahil edildi.