HAVALANDIRMA TAKMAYIN
Veteriner hekim Mustafa Yıldız hava sıcaklıklarının değişmesi ile birlikte, büyükbaş hayvan üreticilerinin hayvanların üşümesini engellemek için havalandırma takılmaması gerektiğini söyledi. Yıldız açıklamalarında şu sözlere yer verdi; “Yaşamış olduğumuz kış mevsiminin sonuna geldik. İlkbahar mevsimi de başladı. Hava sıcaklıklarının çok değişken olması büyükbaş hayvan üreticileri ahırdaki hayvanlar üşür diye sürekli ahırın havalandırmalarını eline ne geçerse tabir caizse tıkar. İşletmedeki hayvanlarda hava sıcaklığının eksi on dereceden sonra üşüyüp verim kaybı söz konusu olabilir. Bölgemizde hava sıcaklığının eksi on dereceyi görmesi çok zayıf bir ihtimaldir. Dolayısıyla hayvanlar üşüyecek diye ne bulursak havalandırmalara tıkamayalım. Ahır işletmelerini zehirli gaz odalarına çevirmeyelim.
ÜLKEMİZ İÇİN DOĞRU DEĞİLDİR
Ahır işletmelerinde ana hedef sağlıklı verimli hayvanlar elde etmektir. Sağlıklı verimli bir ahır işletmesi nasıl olmalı diye sorduğunuzda aydınlık, havadar, yeterli genişlikte olmalıdır. İşletmeler verim yönü göz önünde tutularak yapılmalıdır. Gittiğim ahır işletmelerinde camlar kapalı, ahırlar havasız şeklinde görmekteyim. Bu işletmelerde en iyi yem ve de su verseniz de istediğiniz süt ya da et verimini alamasınız elinizdeki maddi kaynakları ve de emeğinizi maalesef boşa harcamış olursunuz. Ülke çapında düşündüğünüz zaman milyarlarca lira zarar söz konusudur. Ülke kaynaklarını boşa harcamak hem kendimiz için hem ülkemiz için doğru değildir.
BOL KAZANÇLI BİR SEZON
Ahır işletmelerini karanlık hale getirdiğimiz takdir de işletmede deri mantarı için uygun ortam hazırlamış oluruz. Deri mantarından korunmak için işletmenin aydınlık olmasına özen gösterelim. Ahır işletmelerinde havalandırmaları en güzeli işletmenin çatısına yapılan havalandırmalarıdır. Bu konuda serbest veteriner hekimlerden bilgi ve de yardım alabilirsiniz. İşletmeleri modern çağımıza gelişen bilim ve de teknolojinin imkanları kullanılarak yapılmalıdır. Üreticilerimize bol kazançlı bir sezon geçirmelerini dilerim.