EYT düzenlemesiyle ilk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olması planlanıyor. Kademeli emeklilik sistemiyle primlerini tamamlayanların da emekli olması düşünülüyor. EYT düzenlemesi çıkarsa kısmi emeklilik bekleyenlerin de yaş şartı düşecek. 3600 gün çalışmayla 4A, 4B, 4C’liye 50-51-52 yaşında emeklilik geliyor! Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT düzenlemesi, emeklilik şartlarını da değiştirecek. Milyonlarca kişi daha erken emekli olabilecek. İlk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olacağı düşünülüyor. Şartlar 8 Eylül 1999 öncesine dönerse 3600 günden kısmi emeklilik daha kolay olacak.
emeklilik2
İLK KISIMDA 1,5 MİLYON KİŞİ
Prim ve yıl şartını tamamlamamış kişiler hemen emekli olabilecek. Ardından kademeli emeklilik devreye girecek, primini ve yılını dolduran da emekli olma fırsatı yakalayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Yaş şartını kaldırırsak, emekli olabilecek hizmet süresi ve primi ödeme gün sayısı tutan diğer iki şart var; yani prim ödeme gün sayısı ve hizmet süresini dolduran, prim gün sayısı tutan hizmet süresi tutan bu şartları kaldıramayız. Bu şartlar duruyor, bu şartları dolduran yaklaşık 1,5 milyon kişi var” açıklamasında bulunmuştu.
emeklilik3
MUTLAKA HAZIRLIĞINIZI YAPIN
SSK’da 5.000 gün hesabı üzerinden primleri eksik olan kişilerin mutlaka hazırlığını yapması gerekiyor. Erkeklerde askerlik borçlanması, kadınlarda doğum borçlanması imkanları bulunuyor. Bağ-Kur’dan sigortası bulunanlar da ihya ile prim günlerini tamamlayabilecek.
Hizmet tespit davası açarak, geçmişte sigortasız çalıştığınız dönemi sigortanıza eklettirebilir ve prim gün sayısını artırabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta ile SGK’ya gidip dilekçe vererek eksik günlerinizi ödeyebilir ve emekli olabilirsiniz.
emeklilik4
BİR İMKAN DAHA VAR
Kısmi emeklilik adı verilen sistem ile birlikte emekli olmak mümkün. 3600 gün yani 10 yıl primi olan kısmi emekli olabiliyor.
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in verdiği bilgilere göre, mevcut duruma göre kısmi emeklilikte, SSK’lının 3600 günü tamamladığı tarih üzerinden yaş şartı belirleniyor. Kadınlarda 52-58, erkeklerde 56-60 yaşlarında emekli olunabiliyor.
EYT’de 8 Eylül 1999 öncesine dönüldüğü düşünülürse gözler kısmi emekliliğe çevrilecek. Kısmi emeklilikte 8 Eylül 1999 öncesi şartlar değişiklik gösteriyordu. Kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartı vardı ve 3600 günden emekli olunabiliyordu.
emeklilik5
Eğer kısmi emeklilikte de 8 Eylül 1999 öncesine dönülürse, yaş şartı kadınlarda ve erkeklerde dönecek. Bu şartlar SSK’lılar için geçerli olacak.
Bağ-Kur’lularda kısmi emeklilik için 15 yıl yani 5400 gün gerekecek. 1 Ekim 1999 itibariyle 5400 güne tamamlamaya kaç gün kalmışsa ona göre yaş şartı belirleniyor. Bağ-Kur’lunun yaş şartı 50-60 arasında, erkeklerde ise 55-62 arasında olacak./ Türkiye Gazetesi