Ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kalp damar hastalıkları  (tüm ölüm nedenlerinin %47,73’ü) almaktadır. Kalp krizi veya enfarktüs, kalbi besleyen koroner arterlerde gerçekleşen bir bozukluk (daralma) sonrası meydana gelen yetersi

Ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kalp damar hastalıkları  (tüm ölüm nedenlerinin %47,73’ü) almaktadır. Kalp krizi veya enfarktüs, kalbi besleyen koroner arterlerde gerçekleşen bir bozukluk (daralma) sonrası meydana gelen yetersiz kan akımı sonucu meydana gelmektedir. Şiddetli göğüs ağrısı ile ortaya çıkmakta ve erken müdahale edilmez ise ölümle sonuçlanma olasılığı yüksek olan bir durumdur.

Kalp krizi belirtileri nelerdir?

-Göğüste ağrı, sıkışma hissi

-Kolda, omuzda, sırtta, çenede ağrı,

-Terleme,

-Mide bulantısı,

-Kusma

-Nefes darlığı belirtiler arasında sayılabilir. Fakat hiçbir şey hissedilmeden sessizce de geçirilebilir.

Kalp krizinde şikayetin esasını göğüs ağrısı oluşturur. Bu ağrı genellikle göğsün ortasında olup dinlenmekle ve dil altı ilaçlarla geçmez. Ağrı çoğunlukla şiddetli ve künt vasıftadır. Ağrı, sıkıştıran, ağırlık, baskı yapıcı tarzda olabilir,göğüste daralma hissi uyandırabilir veya hazımsızlık olarak da hissedilebilir. Beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusu da vardır.

Kimler risk altında?

-45 yaş üstü erkekler,55 yaş üstü kadınlar

-Daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler

-By-pass ameliyatı, balon-stent uygulanmış hastalar

-Aile öyküsü(özellikle 1. derece akrabalarda)

-Şeker hastalığı olanlar

-Kolesterol (LDL) değerleri yüksek olanlar

-Yüksek tansiyon hastalığı olanlar

-Sigara kullananlar

-Fazla kilolu olanlar

-Hareketsiz yaşam tarzı olanlar

Korunma:

Bu risk faktörleri içerisinde sigara tüketimi değiştirilebilen en önemli risk faktörlerinden biridir. Yapılan çalışmalar günde 20 adet ve daha fazla sigaranın kalp hastalığı riskini 2 yada3 kat attırdığını göstermiştir.

Yapılan araştırmalara göre kızartmalar, kırmızı et, doymuş yağlar (margarin, katı yağlar), fazla tuz tüketimi, gazlı, şekerli ve ya suni tatlandırılmış içecekler kalp sağlığı için risk taşıyan besinlerdir. Bunların yanında sebze ve meyveler, derisi alınmış tavuk eti, balık eti, zeytinyağı, fazla tüketilmemek şartıyla fındık, ceviz, badem gibi besinler ise kalp sağlığı için yaralı besinler arasındadır.

Fiziksel aktiviteyi arttırmak diğer bir korunma yöntemidir. Kalp sağlığını korumak için düzenli ve orta düzeyde fiziksel aktivite önemlidir. Egzersizin sürekliliği ağırlığından daha önemlidir. Günlük 30 dakika orta şiddette egzersiz (yürüyüş, yüzme, hafif koşular vb.) kalp sağlığını korumada önemlidir.

Eğer kan basıncınız yüksekse kontrol altına alın. Bazı besin öğeleri kan basıncını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunların en önemlisi tuz, yağlar ve alkoldür.

SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AİLECE KENETLENELİM.