12.05.2012 tarihindeki yazıma yorum yazan Mesut Bey’in sorusuna istinaden bu yazımda bukonuyu işlemek istedim. Graves hastalığı bazen gözlerde büyüme yapan tiroid bezinin aşırı çalıştığı (hipertroidi) bir hastalıktır. Graves hastalığı hipertiroidinin en s

12.05.2012 tarihindeki yazıma yorum yazan Mesut Bey’in sorusuna istinaden bu yazımda bu

konuyu işlemek istedim.

 

Graves hastalığı bazen gözlerde büyüme yapan tiroid bezinin aşırı çalıştığı (hipertroidi) bir hastalıktır. Graves hastalığı hipertiroidinin en sık nedenidir. En sık 20-40 yaş arasında görülür. Kadınlarda erkeklerden 5-6 kat daha fazla görülür.

 

Graves hastalığı tiroid bezinin nedeni bilinmeyen otoimmün bir hastalığıdır. Vücut tiroid bezine karşı TSH reseptör antikoru üretir ve bu antikorlar tiroid bezini uyararak aşırı hormon üretmesine neden olur.Neden antikor oluştuğu henüz bilinmemektedir.

 

Graves hastalığına genetik yatkınlık katkıda bulunmaktadır. Stres,üzüntü,sigara içmek,fazla iyotlu tuz yemek ve bazı ilaçlar (lityum) bu hastalığın oluşmasına katkıda bulunabilir.

Graves hastalığı olan hastalarda çarpıntı, sinirlilik, gözlerde dışarı çıkma (oftalmopati) uyku bozuklukları, saçlarda incelme, ellerde titreme, kemik erimesi, kolay yorulma, ishal, sıcağa tahammülsüzlük, aşırı terleme, kilo kaybı, adetlerde azalma, psikolojik bozukluklar gibi belirtiler görülebilir.

 

Tedavi:

Graves hastalarının cerrahi ve göz uzmanları tarafından ortaklaşa izlenmeleri daha uygundur. 3 tedavi seçeneği vardır. Tedavi seçeneği hastanın yaşına, tiroid büyüklüğüne, büyüme şekline göre değişiklik gösterir.

1-İlaç tedavisi: Tiroit hormon yapımını yavaşlatarak kana daha az tiroit hormonu geçmesini sağlayan ve hastalığı kontrol altına alan antitiroit ilaçlar kullanılır.

2-Radyoaktif iyot tedavisi: Hormon üreten tiroit hücrelerini tahrip eden bir yöntemdir.

3-Cerrahi tedavi: Tiroit cerrahisinde uygulanan yönteme tiroidektomi adı verilir. Bu yöntemde tiroit bezinin % 90 kadarı çıkarılır. Geri kalan doku bazen tiroit antikorları tarafından uyarılarak hastalık tekrar nüks edebilir. Birçok hasta tiroidektomiden sonra hastalığın tamamen geçtiğine inanmakta ve doktor takiplerini bırakmaktadır. Halbuki bu hastaların ömür boyu periyodik olarak bakılması gerekmektedir. Daha sonra nüks olup olmayacağının anlaşılması takip edilmelidir.