Bir Aile Hakimi arkadaşımızın boşanma davalarında boşanmaya karar vermeden önce boşanma niyetiyle mahkemeye müracaat eden çiftleri Taraklı'ya göndermesi ile Sakarya'ya bağlı Taraklı ilçesinin adını ilk defa duymuştum. Bu sebeplede Taraklı'yı merak ediyordum.

Gebze'de ikamet eden Taraklılı iş adamlarımızdan yakın arkadaşımız Mehmet Kozcağız ağabeyimizin babasının vefatı sebebiyle, mesai çıkışı Taraklı'ya gittik.

Taziye evi, Kültür ve Turizim Bakanlığı tarafından kültür varlığı olarak korunma altına alınmış tarihi bir konaktı. Ev sahipleri taziye evinde taziyeleri kabul ediyorlardı. Taraklı İlçe Kaymakamı Sayın Abdullah Kurt bey de taziye evinde ev sahibinin acısını paylaşıyordu. Mehmet ağabeyin ailesine ait tarihi konak taziye evi olarak kullanılmasına rağmen huzur ve saadet kaynağı olan çok değerli kültür miraslarımızdan tarihi bir mekandı.

Bir mülki amiri taziye evinde insanların acılarını paylaşırken görmek, hem ev halkı hemde yöre halkı için mutluluk kaynağıdır. Halkla yöneticilerin bütünleştiği bu güzel tablo geçmiş yıllarda son sürat, sekülerleştirilmeye çalışılan toplumumuz için hiç de alışık olmadığımız bir tabloydu.

Taraklı beldesi Safranbolu'nun tarihi evleri gibi evleri olan çok şirin bir ilçe. Tabiat ve kültür zenginliği çok muhteşem olan bir belde hüviyetindeydi.

Kocaeli adliyesinde sonradan Taraklılı olduğunu öğrendiğim hakim arkadaşımız çok orijinal fikirleri olan başarılı bir hakimdi. Boşanmaya karar vermiş ve evliliklerini sona erdirmeyi amaç edinen çiftleri, Taraklı'da uzun yıllardan beri aynı yastığa başkoymuş mutlu evlilikleri olan yaşlı çiftlerin yanına gönderiyor, bu çiftlerden nasihat almalarını mutlu yaşamanın sırlarını öğrenmelerini sağlıyordu. Taraklı'da bir hafta on gün kalan çiftlerin büyük kısmı oradaki mutluluk tablosundan ve nasihatlerden etkilenerek boşanmaktan vazgeçiyorlardı. Bu idealist hakim arkadaş Kocaeli’nde de benzer projelerle yıkılmakta olan çok sayıda ailenin kurtarılabileceğini bizlere gösterdi. Fakat Kocaeli olarak biz ondan yeterince istifade edemedik.

Ülkemizde TÜİK verilerine baktığımızda 2001 yılında her 5,9 evliliğe karşılık 1 evlilik boşanma ile neticelenmişken, 2018 yılında ise her 3,88 evlilikte 1 evlilik boşanma ile neticelenmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre en önemli boşanma sebebi olarak kadınlarda 1. sırada yüzde 26,6 ile "sorumsuz ve ilgisiz davranış" iken, erkelerde 1. sırada boşanma sebebi olan "sorumsuz ve ilgisiz davranış" yüzde 28,2 dir. Kadınlarda 2. sırada boşanma sebebi yüzde 20,8 şiddet, 3. sırada yüzde 16,8 aldatma, 4. sırada boşanma sebebi olarak ise yüzde 15,4 oranı ile içki ve kumar alışkanlığı gelmektedir. Erkeklerin boşanma sebeplerinde ise 2. sırada yüzde 10 oranında eşlerinin "ailelerine saygısız davranmaları", 3. sırada ise yüzde 7,9 ile "evin ekonomik olarak geçimini sağlayamamaları" boşanma sebebidir. Türkiye’de en yüksek boşanma oranında İzmir ilimiz birinci sırada yer akmaktadır. Hem erkekler hemde kadınlarda boşanma sebebi olarak 1. sırada eşin "sorumsuz ve ilgisiz davranması" sebebinin yer alması boşanma oranlarının azaltılmasında hakim arkadaşımızın yaptığı gibi büyüklerin tavsiyeleri ve yol göstermeleri evlilik tecrübelerini problemli çiftlere aktarmaları, evliliklerin kurtarılmasında etkili olmaktadır. Bu vesileyle, Taraklı Kaymakamımıza Taraklı’daki boşanma oranlarını da sorduk. Kaymakam bey kendilerinin Taraklı da görev yaptıkları süre için de bir tane dahi boşanmanın olmadığını Taraklı sakinlerinin kadın ve aile konusunda çok hassas olduklarını hatta ilçede, bir evde anne ve kızının birlikte ikamet ettiğini, bu evin yakınında ilçeye çalışmaya gelen bekar gençlerin ev kiraladıklarını, o eve komşu olarak ikamet eden bayanların huzursuz olmalarından endişelenmeleri sebebiyle, belde sakinlerinin Kaymakamlığa rahatsızlıklarını ilettiklerini söylemiştir. Taraklıların çok saygılı olduklarını, Kaymakamlığa, fakir ve ihtiyaçlı ailelere dağıtılmak üzere gönderilen vakıf paralarını dağıtırken çok araştırma yaptıklarını Taraklıların kendilerinin ihtiyaçlı olsalar dahi Kaymakamlığa gelerek yardım talep etmediklerini, bu asil insanların yardım almak istemediklerini sosyal yardımları dağıtırken hayli zorlandıklarını ifade etmiştir.

Gerçekten Taraklı ve Taraklı gibi beldelerimiz ülkemizin en büyük zenginliğidir. Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dediği "medeniyet denilen tek dişi kalmış canavar" Taraklı gibi beldelerimize girememiş bu beldelerimizdeki en değerli varlığımız olan aile yapımızı zaafa uğratamamıştır. Avrupa, hala bu arzusundan vazgeçmemiştir. Bu güne kadar örnek aldığımız Avrupa ülkelerinde aile müessesesi çökmüş, bazı batı Avrupa ülkelerinde doğan çocukların baba adları kimlik kartlarına yazılmıyor. Doğan çocukların büyük kısmı gayrı meşru doğuyor, eşcinsel evlilikler yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Uyuşturucu kullanımı ve intihar oranları çok yüksek miktardadır.

Kısa süre önce televizyonda, Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun söylediği bir söz hiç unutulacak gibi değildir. Sayın Sofuoğlu, Rusya’da 19-20 yaşlarında bir genç kızın "Ben 60 yaşında bir Türk erkeği ile evlenirim yeterki sadakatli olsun!" dediğini ifade etmiş, Rusya’da ve Avrupa da aile müessesinin nasıl çökertildiğini gözler önüne sermiştir.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de övgüyle bahsedilen şimşir kaşık ve tarak imalatı ve satışı sebebiyle Taraklı adını alan Sakarya iline bağlı bu şirin beldemiz hala orijinalliğini koruyan beldelerimizden biridir. Bu tarihi ve kültürel zenginliklerimizi çok iyi muhafaza etmeliyiz. Anadolu insanımızın üstün vasıflarıyla donanmış Taraklı gibi nice beldeleri tekrar keşfederek ilham kaynağımız olmalarını sağlamamız gerekir.

Daha önce Sosyalist Parti Genel Sekreterliği Senatörlük ve Milletvekilliği yapan ünlü Fransız Düşünür ve Yazar Prof. Roger Garaudy, sosyalizm, kominizm ve kapitalizm başta olmak üzere dünyadaki bütün sistemleri incelediğini insanlığın örnek alabileceği tek sistem olan Medine modelinin Peygamberimiz tarafından ilk defa Medine gerçekleştirildiğini söylüyor. Böyle bir sistemin insanlık tarihi boyunca bir daha tesis edilemediğini söylüyor.

Taraklı gibi nice beldelerimiz Roger Garaudy’nin işaret ettiği gibi mutlu şehir olan adalet ve barış yurdu, Medine modelinden çok şey almış ve hala bu güzel özelliklerini kaybetmemiştir. Roger Garaudy'nin de işaret ettiği Medine modeli bizzat peygamber efendimiz tarafından Yahudilerin ve Hristiyanlarında içinde olduğu 18 farklı kabile ve topluluğun bir araya gelmesiyle teşekkül ettirilmiş bir yönetim modelidir. Bu yönetimle birlikte Medine'de barış yurdu (Darüsselam) tesis edilmiştir. Bu sebeplede bizim için çok önemlidir. Taraklı gibi beldelerimiz barış yurdunun (Darüsselam) bir çok özelliğini almıştır.

Taraklı gibi beldelerimizde yaşayan, henüz batının kanserli hücreler gibi metastaz yapmış sosyal ve kültürel hastalıklarını kapmamış insanlarımız sayesinde ülkemizi ve beldelerimizi adalet ve barış yurduna çevirebiliriz. Allah-u Teala'da, Kur'an-ı Kerim'de Yunus Suresi'nde bizleri barış yurduna (Darüsselam) çağırıyor. Bizlerin ve bizlere moderniteyi dayatan Avrupa'nın Taraklıdan ve Taraklı insanından aile ve aile müessesesi yanında daha birçok konuda öğrenebileceğimiz çok şey var. (Av. Necmi ÖZEN)

Sağlıcakla kalın…