GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Kent Şurası 124. toplantısını, Şura Başkanı Erol Hacıeyüpoğlu başkanlığında Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli'nin katılımı ile gerçekleştirdi. Kasım ayı Şura toplantısına Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli de konuk oldu.  Açılış konuşması yapan Sakarya Kent Şurası Başkanı Erol Hacıyüpoğlu, gündemi değerlendirdi.  Toplantıda konuşan Başkan Hacıeyüpoğlu; “1993 Yılında Ben başkan olduğumda Kaynarca için ilk Organize Sanayi Bölgesi Kurulması için ilk adımı Hataplı bölgesinde işaret etmiştik. Şimdi 2 tane Organize Sanayi Bölgesi kurulmaya devam ediyor.

kent11

TARIM, SANAYİ VE TURİZM BÖLGESİ

Sakarya ilinin en güzel en yakın ilçesi olan Kaynarca bu kadar yakın olmasına rağmen en uzakta kalan ilçelerinden biridir. Sakarya’nın Mahallesi gibi olan bir ilçeye Sakarya Büyükşehir Hizmet getirmemiş. Kocaeli Belediyesi ta Kerpe ye güzel hizmet götürüyor. Sakarya Merkezine 15-20 km uzaktaki bu ilçe hizmet alamadı. Kaynarca Hem Tarım, Sanayi ve Turizm bölgesidir. Büyükşehir neden bu kadar geç geliyor. İlçe merkezi Yıllarca hizmet alamadı toz toprak içinde Kaynarca ilçesine önem vermek gerekir. Çünkü Sakarya ilinin banliyösüdür. Burası İstanbul’a yakın bunları bilmeleri lazım. Karaboğaz Sahili turizme kazandırılmalı iyi bir otelci bulunabilirse insanları buraya toplanabilir. Güzel şeyler yapmak gerekir. Bu şehre dokunuş yapmak lazım. Karasu Yolu kestirme yapılmalı Acarlar Longoz yolu üzerinden Adapazarı-Karasu Yolunun altyapısını yapmak lazım” dedi.

kent1

KAMULAŞTIRMA İŞLEMLERİ

Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli, şu ifadelere yer verdi; "Her alanda hizmet vermiş Bilgilerinizi ve düşünceleriniz İlimiz için harcadığınız için teşekkür ederim. Kaynarca İlçesi Sakarya ilinin Kuzey batısında yer alır. Doğuda Karasu, Batıda Kocaeli'ye bağlı Kandıra İlçesi Güneyde Adapazarı Merkez İlçesi ve Kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. İl merkezine uzaklığı 34 km2’dir. Yüzölçümü 360.27 km2’dir. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 50 metredir. Genel olarak engebeli ve dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. En yüksek yeri 353 metre ile Oflak dağıdır. Nehir ve ırmak bulunmamaktadır. Yeraltı ve yerüstü suları bakımından fakirdir. İlçemizin ekonomisi tarıma dayalıdır, halkımızın yüzde 70'nin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Son yıllarda tavuk kümesçiliğinde büyük aşama kaydedilmiştir. Küçük çapta sanat ve ticaret faaliyetleri de olduğu görülmektedir.

TARIM VE HAYVANCILIK

İlçemizde 4181 hane vardır. 3956 aile çiftçilikle uğraşmaktadır. İlçemizde tarıma elverişli arazi toplamı 19875 dekar olup, bu miktar İlçe yüzölçümünün yüzde 55.54 dür. Bu arazilerin yüzde 25’i sulanabilir arazi niteliğinde olup, iklim elverdiğinde her türlü tarım yapılabilir. Ayrıca 6.000 hektar fındıklık vardır. Geriye kalan yüzde 25 orta vasıflı, yüzde 9.917i de düşük vasıflı kıraç ve meyilli arazidir. İkinci ürün olarak silajlık mısır ve beyaz lahana üretimi yapılmaktadır. 3956 çiftçi ailesinin 3122 ailesi topraklı çiftçi, 736 hanesi topraksız çiftçidir. Tarım arazisinin fazla olmasının yanı sıra hayvancılığa da gereken önem verilmektedir. Hayvancılık üst düzeyde yapılmaktadır. 3956 çiftçi ailesinin tamamı hayvancılıkla iştigal etmektedir. Ayrıca 165 çiftçimiz ise projeli hayvan besiciliği yapmaktadır. Süt inek besiciliği hızla yaygınlaşmıştır. Süt verimi yüksek Holstein Irkı İnek yönünde ıslah çalışmaları devam etmektedir. Süt inekçiliğinin yüzde 90'ı Holstein ırkıdır. 16995 Adet Büyükbaş hayvanın 10620 adeti süt ineğidir. 3800 adet küçükbaş hayvan(koyun) beslenmektedir. Son yıllarda Broiler Tavuk işletmeciliği İlçemizde gelişmiştir. İlçemizde 582 faal kümes, 143 adet de faal olmayan kümes vardır. Son yıllarda İlçemizde kümes hindiciliği yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

“İCAR DESTEĞİ VERİLMELİ”

Kaynarcamıza 2 Adet ihtisas organize sanayi bölgesi kuruyoruz.1100 dönüm alanda kurulan Mobilya İhtisas’ın Tüm işlemleri bitti. Fabrikalara ruhsat verilmeye başlandı. 3150 dönüm alana kurulması planlanan Makine İhtisas için Kamulaştırma işlemleri sürmektedir. Tarım Toprakları Küçülmeye devam ediyor. Devlet Destekleri arasında İcar desteği verilmeli. Geyve ve Ferizli Bölgesindeki taş ocaklarından malzeme taşıyan araçlar yüzünden bizim yollar deforme oluyor. Kocaeli ve İstanbul Taş ocaklarını açmalı. Kaynarcada arsalar rant aracı olmaya başladı. Hızlı yapılaşma Tarım topraklarına yapılıyor. 41 mahalleyi Köy statüsüne dönmesini sağladık.

kent12

“KAYNARCA SAHİLİ İYİ PLANLANMALI”

Haluk Akbay; “Kaynarca ilçesi hak ettiği desteği hiçbir zaman alamamış. Karaboğazı Cebeci gibi olmamalı, Kıymetli yer. Kaynarca Sahili iyi planlanmalı" ifadelerine yer verdi. Mehmet Çatalbaş, Belediye Başkanı Murat Kefli altyapıya verdiği önem için kutluyorum. Sakarya Uygulamalı Üniversitesi Kampüsü Bu bölgeye kurulmalı. Bedelsiz arazi verilmeli. Kaynarca İl genel Meclis Üyeliği yaptım. Kaynarca’yı çok iyi biliyorum. Kaynarca İlçemizde Turizm alanı bulunmaktadır. Karasu-Kaynarca Yolunun tamamlanmasını istiyorum. Büyükşehir Belediyesinin Arifağa kadar asfaltı var. Sahildeki kalan bölge asfaltlanmalı" dedi.

“ORGANİK TARIM İÇİN EN İDEAL BÖLGEDİR”

Hamdi Şenoğlu,  Belediyelerimiz ve Kaymakamlıklarımız, ilçelerimizin stratejik planı yok. Traktör Fabrikası Kaynarcaya kurulmalıydı. Bölgenin kalkınması için adım atmalı. Tavukçuluk gelene kadar Kaynarca çok fakirdi. Sakarya’yı Sakarya merkezinde kalkındırmayacak. Kaynarca bölgesine kaydırılmalı. Kaynarca Organik tarım için en ideal bölgedir. Siyasiler kısa yoldan gidiyorlar. Acarlar Longozu bölgesine yönelik çalışma yapılmalı." Şeklinde konuştu.

“MELEN HATTINDAN KAYNARCAYA SU ALINMALI”

Hüsnü Gürpınar; “Bize değer veren Belediye Başkanı Murat Kefeli’ye teşekkür ederim. Melen Hattından Kaynarcaya su alınmalı. Su savaşları başlayacak. Sapanca Gölü yetmeyecek, Kaynarcanın yapılaşmasında büyük sıkıntılar var. Kaynarca ister istemez yeni uydu kentler olacak. Kamu otoritesi 18 uygulama fırsatı vermeli. Her ilçenin bir meydanı olmalı, Kaynarca Belediyesi Kırsal mahalle kararını almış, bunun takipçisi olmalı." dedi.

SAKARYA SAĞLIK KONUSUNDA ÇOK İYİ YERLERDE”

Dr. Cevdet İzmirli; “Sakarya’da sağlık konusunda çok iyi yerlerde olduğumuzu düşünüyorum. Yıllarca bir sağlık çalışanı olarak özverili ile yapılan yatırımlara her zaman şartsız koşulsuz destek verdim ve vermeye devam edeceğim. Geçmiş dönemlerde düşünülen yatırımlardaki gerçekleşme hızı bu dönem çok daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleşiyor olması bir sağlık çalışanı olarak beni sevindiriyor” ifadelerini kullandı. Şengülay Yurtay, “Tarım ve Hayvancılık konusunda marka olacak ilçe. Tavukçuluk çok önemlidir. Yeni yatırımlar gelmeli. Kaynarca ilçesinin içinden geçen yolun dışında çevre yoluna ihtiyaç bulunmaktadır “dedi.

Orta vadeli programımız arzulanan sonuçları veriyor Orta vadeli programımız arzulanan sonuçları veriyor

“SİYASİLERDEN DESTEK GÖREMİYORUZ”

Şura üyesi Ahmet Erdem, "Burada Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Kaynarca'ya iz bırakacak. Biz yıllar öncesi Serbest Bölge için adımlarımız attık. Serbest bölgenin 200 arsasını biz bir araya getirdik sonra o yeri ihale ettiler. Biz Vagon Fabrikası elden gidecek diye siyasilere sorduk ne düşünüyorsunuz diye. O sırada bile vatan haini ilan edildik. Siyasilerden destek göremiyoruz" şeklinde konuştu.