Jandarma teşkilatının 180. yıl dönümünü birkaç gün gecikmeyle sizlerle paylaşmak istedim…

Zira gündem yoğun olduğundan ancak bugün sıra gelebildi…

Kuruluş tarihi olan 1839'dan bu yana daima toplumun huzur ve güvenliği için gayret gösteren Türk Jandarması, hukukun üstünlüğü ve insan hak ve hürriyetleri çerçevesinde bireyin, kurumların ve mülkiyet haklarının gözetildiği, özgürlük için güvenlik yaklaşımıyla toplum destekli bir asayiş hizmetinin sunumunu temel amaç edinmiştir. Bu çerçevede, vizyonu doğrultusunda, “insan merkezli çağdaş yönetim ve görev anlayışı ile ulusal ve uluslararası alanda saygın, güvenilir, kaliteli hizmet sunan örnek kolluk kuvveti olmak” için çalışmalarını gelecekte de sürdürecektir.

Gücünü Türk Halkının içten desteğinden alan Türkiye Cumhuriyeti Jandarması, görevlerini kanunlar çerçevesinde yerine getirirken, hiçbir özveriden de kaçınmamaktadır.

Türkçeye Fransızca dilinden giren jandarma kelime olarak “silahlı kimse” anlamına gelmektedir. Jandarma, yurt içinde emniyet ile kamu düzenini koruyan, kanun ve kuralların koyduğu hükümlerin yerine getirilmesini sağlayan silahlı genel kolluk kuvveti görevlisidir. Yasa ve kanunların koyduğu hükümlerin yürütülmesini ve hükümet emirlerinin yerine getirilmesini sağlayan askeri kuvvettir. Ülkemizde ilçe ve belediye sınırları dışında kalan, polis teşkilatının ve sahil güvenlik teşkilatının bulunmadığı yerlerde görev yaparlar. Özellikle kırsal yerleşim bölgelerinde polis olarak genel güvenliği ve kamu düzenini sağlarlar. Fakat zabıtayla karıştırılmaması gerekir. Jandarmanın görevleri ile zabıtanın görevleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Barış durumunda; kanun ve nizamlara karşıt olayların çıkmasını engellemek, güvenliği bozan durumlara karşı tedbirler almak ve toplum düzenini korumak gibi görevleri bulunmaktadır. Savaş durumunda ise ordunun emrine girerek ordu için çalışırlar. Savaş durumunda ordunun emrinde çalışabilmesi için, kumanda ve teçhizat konularında Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışırlar. Bu nedenle jandarmaların görevleri savaş halinde ve barış halinde değişmektedir.

Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir parçasıdır. Emniyet ve asayiş işleri için de İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Jandarma Genel Komutanlığı kanunlarla kendisine verilmiş olan görevleri yerine getirmek için belirli teşkilatlanmış yapılara ayrılmıştır. Bu yapılar; Jandarma Genel Komutanlığı ve bağlı birlikleri, Jandarma İç Güvenlik Birlikleri, Jandarma Sınır Birlikleri, Jandarma Eğitim Birlikleri, Jandarma Okulları, Jandarma İdari ve Lojistik Destek Birlikleri ve görevin özelliğine göre kurulacak olan diğer birlikler şeklindedir. Ayrıca jandarma birlikleri bölge, il, ilçe ve köy sınırları esas alınarak belirlenir.

Jandarmamızın 180'inci kuruluş yıldönümünü canı-gönülden kutlarım...

Sağlıcakla kalın…