Sakarya'dan Sapanca'ya hizmet yapılmasını engelleyen bir oluşumun olduğu hep söylenir durur, gerçeklik payı da hiç azımsanmayacak kadardır.

Yıllardır Göl Turizmi ile ilgili hazırlanan projelerin hayata geçirilmesinde büyük sıkıntılar çıkaran Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin varlığını, Sapancalı esnafların başlattığı Kocaeli’ne bağlanma kampanyası sonrası ilçemizde hissetmeye başladık. Tepkinin sosyal medyada ve ulusal haberlere yansıması sonrası yaşanan süreçte, Sapanca’ya sadece SESOB Başkanı ile birlikte gelip birlikte oturan Zeki Toçoğlu’nu Kocaeli’ne bağlanma kampanyası sonrasında biraz daha sık görür olduk.

Hatta Toçoğlu’nun yakın dostlarına “Sapanca beni zorluyor” diye serzenişte bulunduğu dahi ileri sürüldü…

Geçmiş zamanlarda Sapanca’da eski bir Belediye Başkanı, Meclis kürsüsünden “Elimi kolumu bağladılar, hiçbir şey yapmıyorum” diyerek muhalefet meclis üyelerine serzenişte bulunmuştu. Muhalefet Meclis üyeleri de “Bu krallık mı başkan” diye tepki göstermiş, Başkan da uslu uslu “Evet krallık” diyerek” cevap vermişti.

O dönemde ADASU şimdiki adı SASKİ’nin kurum başkanı hala aynı görevi sürdürürken kendisiyle 03 Aralık 2010 Cuma yaptığımız söyleşide aynen şu cümleleri sarf etmişti.

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş; “Başkan Toçoğlu'nun uygun görmesi halinde Sapanca Gölü kıyısında rekreasyon çalışması yapılabilir” diyor ve ekliyordu "İsrail'in Golan Tepeleri'nde bulunan göl bu konuya en güzel örnektir. İsrailliler, Sapanca Gölü'nün yarısı kadar bile olmayan bu gölü dünyaca ünlü bir turizm bölgesine çevirerek cazibe merkezi haline getirmişler. İsrail'in Golan'da yaptığı bu projedeki oteller neden Sapanca'da da kurulmasın!!!”

Arifiye Gölbaşı'ndan başlayıp, Sapanca'ya oradan da Kocaeli sınırına kadar çizmelerini giyip, Göl kıyısını adım adım gezerek rapor hazırlayacağını belirten Keleş, turizme yönelik çalışmalar için bir fizibilite çalışması yapılacağını kaydetmişti…

Sapanca Gölü çevresine yapılacak turizm yatırımlarından Sakarya'nın önemli bir katma değer elde edeceği görüşünde olduğunu vurgulayarak, bu gelirle Sapanca Gölü için de önemli kaynak elde edilebileceğini o dönemde söyleyen Keleş, böylece kollektörden terfi istasyonuna, hatta içme suyu yatırımlarına kadar bir dizi ihtiyacın bu gelirle finanse edilebileceğini ifade etmişti.

Göl ve çevresinin yasakçı bir anlayışla korunması yerine yeni bir anlayış geliştireceklerini o dönemde söyleyen SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Yasakçı olmak yerine ‘kullan ve kolla' mantığıyla gölün atıl kalan yerleri turizme kazandırılabilir. Böylece bölge, hem İlimiz hem Sapanca İlçemiz ve Göl için katma değer üreten bir yer haline gelebilir" demişti.

Sapanca kıyılarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasından yana olduğunu söyleyen Keleş'ten bu sözleri o dönemde duymak beni gerçekten mutlu etmişti.

O dönemde bu söyleşiyi veren Keleş’in, Toçoğlu tarafından kurumun başından alındığı iddia edilmiş,

yine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün araya girmesiyle görevine devam ettiği kulağımıza gelen duyumlar arasında yer almıştı. Bilindiği gibi, (Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Sakarya Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde Rüstem Keleş, Gül’ün özel kalem müdürü veya sekreterliğini yapmıştı)

Kısacası değerli okuyucular, Kocaeli Eşme’de yapılıyor, Sakarya Sapanca’da yıkılıyorsa burada bir yanlışlık var demektir…

Esen kalın…