Dün yani 19 Kasım günü “Dünya Tuvalet Günü” olarak kutlanıyormuş. Ben de tesadüfen öğrendim.

Hatta “Dünya Tuvalet Organizasyonu” adı altında bir de kuruluş varmış. Bunların önerileri üzerine de Birleşmiş Milletler 19 Kasım’ı “Dünya Tuvalet Günü” ilan etmiş.

Anlayacağınız Birleşmiş Milletler bile “tuvalet” konusunu Genel Kurulu’na alıp üzerinde ciddi bir şekilde kafa patlatmış…

Her önemli günü fırsat bilip “medyada” yer almak adına bir takım açıklamalar yapan bazı zevat böylesine önemli bir günü atladı.

Koskoca Birleşmiş Milletler bile geçen yıl aldığı bir kararla 19 Kasım’ı “Dünya Tuvalet Günü” ilan ettiğine göre böyle bir gün atlanmamalıydı.

Önümüzdeki yıl bazı zevattan 19 Kasım “Dünya Tuvalet Günü” nedeniyle kutlama mesajları gelirse hiç şaşırmayın…

İşin esprisi bir yana Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada birçok bölgede fosseptik ve kanalizasyon atıkları arıtılmadan doğruca temiz sulara karışıyor.

Bunun sonucu olarak da özellikle çocuklarda ve yetişkinlerde görülen hastalıkların yüzde 80’i de içme sularının kirlenmesinden kaynaklanıyor.

Şüphesiz bu konuda en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Maalesef yerel yönetimler bu konuda çok da başarılı bir grafik çizmiyor…

Birkaç gündür “medyadetay.com” olarak tam da bu konu ile alakalı haberler yapıp yetkililerin dikkatini çekmeye çalışıyoruz.

Nitekim Sapanca’da dere kenarına kurulan “beton santralinin” kimyasal içeren atıklarını önce dereye sonra da Sapanca Gölü’ne bırakması ile ilgili bir haber yaptık.

Hemen ardından da Pamukova İlçesi’nde faaliyet gösteren “Biosun” katı atık ayrıştırma tesisinin atıklarını yol kenarında deşarj etmesini gündeme getirdik…

Ne acıdır ki, her iki haberle ilgili olarak yetkililer olaya anında müdahale etmek yerine durumu “açıklama” yaparak kurtarma telaşına girdiler.

Bir Allah’ın kulu da “yahu bu kadar da kepazelik olmaz” deyip her iki firmaya da yaptırım uygulamaya cesaret etmiyor, edemiyor.

Hal böyle olunca insanların aklına da ister istemez “acaba” diye bir soru takılıyor. İşin kötü tarafı ise sokaktaki insan bu “acabalara” kafasında bir cevap buluyor…

Çok şükür büyüklerimiz bize “hadesten taharet” ve “necasatten taharetin” ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini öğretti.

Ancak bazı idarecilerin “temizlik imandan gelir” ifadesinin insanın çevresi ile de ilgili olduğunu hala öğrenememeleri çok vahim.

İşte bu duygu ve düşüncelerle “Dünya tuvalet gününüz kutlu olsun” diyelim de bakarsınız birilerinin aklı başına gelir. Eeee ne demişler “Bazılarının aklı başına…!”