SAKARYA'YA GELDİLER

Sakarya Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Fikir ile Gelecek, Deprem ve Afet Yönetimi’nin önemli isimlerini Sakarya’ya getirdi. Beşincisi düzenlenen “Birlikte Gelecek Deprem ve Afet Yönetimi Zirvesi” isimli etkinlik 14 Aralık Perşembe günü Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

YOSHINORI MORIWAKI

DEPREM VE AFET ZİRVESİ

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde 2 oturumda gerçekleşen Deprem ve Afet Yönetimi Zirvesi etkinliğimize Deprem Uzmanı,Yüksek Mimar,Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Dr. Öğretim Üyesi, Afet Yönetim Bilimi Uzmanı Hacer Canatan, Sosyal Girişimci, Sivil Toplum Uzmanı Ahmet Türker ve Genel Müdür Kurucusu-Myfi Hamid RezaAssariha katıldı. Etkinlik ilk olarak deprem Uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki'nin konuşması ile başladı.

KONUŞMACILAR TOPLU

TÜRKİYE DEPREM ÜLKESİ

Moriwaki öncelikle Türkiye’nin fay hatlarından ve geçmişte yaşanan depremlerden bahsederek konuya giriş yaptı. Depremin bölgelere hangi aralıklarla geldiğine değindi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu halde bu durumlara yeteri kadar hazırlıklı olmadığından bahsetti. Deprem hususunu ele alarak kendi ülkesi olan Japonya ve Türkiye’yi hem mühendis mimar farkı olarak hem de depreme gösterdikleri direnç olarak karşılaştırıp aralarındaki farkları anlattı.

HAMİD REZA ASSARIHA

AFET SENARYOLARI

Deprem eğitimi ve deprem tatbikatlarının biz insanlar için ne kadar önemli olduğunu ve her bir insanın bu konuda bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Son olarak iş birliği yaptığı çeşitli projeleri bizlerle paylaşıp, konuşmasını sonlandırdı. Dr. Öğretim Üyesi ve Afet Yönetim Bilişim Uzmanı Hacer Canatan, sürdürülebilir sağlıklı toplum afet senaryolarına hazırlık başlığı altında çeşitli noktalara değindi. 99 depremini bizzat gözlemleyip yaşamış biri olarak yaşadıklarını paylaştı ve bunun üzerine gençleri doğal afet konusuna daha hassasiyet gösterip gönüllü olmaya davet etti.

HACER CANATAN

DENETİM EKSİKLİĞİ

Yaşadığımız olayların afete dönüşmesini ne yaparak engelleriz? Elimizdeki deprem verileri neler? gibi soruları cevapsız bırakmayan Canatan, afet öncesi ilk hazırlıklardan biri olan yapım aşamasında denetimin ülkemizde eksik olduğunu ve bu durumun önüne geçilmezse ileride bizde dahil olmak üzere, gelecek neslin ciddi bir sıkıntı yaşayacağının altını çizdi. Gençlere konuşmasında sık sık tavsiye vermeyi es geçmeyip, toplum tabanlı afet yönetimi ve gönüllülük çalışmaları üzerine çeşitli görseller ve video eşliğinde örnekler sunarak, konuşmasını sonlandırdı.

İl İstihdam Kurulu toplandı İl İstihdam Kurulu toplandı

ETKİNLİK SONU TOPLU

AFET GÖNÜLLÜLÜĞÜ

2. Oturum Sivil Toplum Uzmanı Ahmet Türker'in Deprem ve Afet Kriz Yönetimi hakkında konuşması ile başladı. Hatay depreminde kendi yaşadıklarından ve edindiği tecrübelerden bahsetti. Gönüllülük hakkında önerilerde bulunup bu durumun önemi üzerinde durdu. Sivil Toplum kuruluşlarından ve bu kuruluşlara katılmanın faydasına değindi. Gönüllülüğün bireysel bir çalışma dışında, toplu bir örgüt çalışması olduğuna ve ortak bir şekilde çalışılması durumunda oryantasyon işlerinin sahadaki insanlar için kıymetini anlattı. Afet gönüllülüğü hakkında bizlere görsel içerikler sundu. Sahada çalışırken kriz anlarıyla sık sık karşılaşılacağından dolayı bu krizlerin nasıl kontrol altına alınması gerektiğinden bahsetti. Gönüllülük yaparken davranışlarımız başta olmak üzere dikkat etmemiz gereken çeşitli hususlara değinerek sözlerini sonlandırdı.

AHMET TÜRKER

TAVSİYE VE BİLGİ

Yaptığımız Zirve programında son konuşmacımız olan MyFi Kurucu Genel Müdürü olan Hamid RezaAssasriha, kendi deneyimlerinden bahsederek konuşmasına giriş yaptı. Afet anında iletişimin önemini vurgulayarak, bu durumlarda iletişim kurmak için neler yapabiliriz? Sorusuna cevap verdi. Hencrih Hertz, radyo dalgaları, frekans, elektromanyetik dalgalar ve ışık hızından bahsetti. Elektromanyetik sprekturum, reflection ve absorption hakkında bilgiler verdi. İstanbul’da olası bir depremde iletişim kurmak için kendi hazırladığı projeden bahsetti ve sözü bitirdi. Etkinliğimiz 4 değerli katılımcımızın bizlere önerdiği tavsiyeler ve önemli bilgiler ile son buldu. Olaylar doğaldır fakat insan faktörü nedeniyle afetlere dönüşürler.

Editör: Zhantor Jateey