SIKI DENETİM GELİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi’nde yaptığı düzenlemeyle gıda etiketlerinde tüketiciyi yanıltan ifadelere karşı önemli bir adım attı. Buna göre, gerçekte endüstriyel üretim olan ürünlerin “köy”, “doğal” ve “geleneksel” gibi ifadelerle pazarlanmasının önüne geçilecek.
Yeni kurallar kapsamında sadece yazılı ifadeler değil, ürün ambalajlarında bu algıyı destekleyen görsellerin kullanımı da sınırlandırılacak. Böylece tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve şeffaflığın artırılması hedefleniyor.
TÜKETİCİ DAHA BİLİNÇLİ OLACAK
Düzenleme, Sakarya’da da pazar yerleri ve marketlerde sıkça karşılaşılan “köy ürünü” etiketli ürünler açısından büyük önem taşıyor. Sakarya’da özellikle süt ürünleri, köy yumurtası, bal ve ev yapımı gıda adıyla satılan birçok ürün yer alıyor.
Yeni uygulama ile vatandaşlar, satın aldıkları ürünlerin gerçekten doğal üretim mi yoksa sanayi ürünü mü olduğunu daha net anlayabilecek. Bu durum, hem tüketici sağlığı hem de doğru fiyatlandırma açısından daha bilinçli alışverişin önünü açacak.
GERÇEK ÜRETİCİ KORUNACAK
Sakarya’da tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan küçük üreticiler için de düzenleme önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Özellikle yöresel ürünler satışı yapan esnaflar durumdan oldukça memnun. Uzun süredir endüstriyel üretim yapan firmaların “köy ürünü” algısı oluşturması nedeniyle haksız rekabet yaşandığını belirten sektör temsilcileri, yeni uygulamanın gerçek üreticinin emeğini koruyacağını ifade etti.
Düzenleme ile birlikte yerel ve geleneksel üretim yapan işletmelerin güvenilirliği artarken, şehirde üretilen doğal ürünlerin değeri daha da yükselecek. /Medyadetay.com
Next




