Medyadetay.com Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Gümüşel ile Köşe Yazarı Neşat Sazoğlu tarafından hazırlanıp sunulan Detay Gündem programının konukları, Türk Telekom Bölge Bayi Behlül Bayrak ile Turkcell Sakarya Bölge Dağıtım Merkezi yetkilisi İbrahim Arabul oldu.
4,5 G ile ilgili en fazla merak edilen konulara açıklık getiren Bayrak ile Arabul, 4,5 G’nin sadece Türkiye’ye özel bir uygulama olduğunu dile getirdiler.
4 ve 5 G’nin zaten var olan uygulamalar olduğunu dile getiren program konukları, Türkiye’nin 4 G’de kalmak istemediğini ancak 5 G’ye de hemen geçemeyeceği için 4,5 G uygulamasının hayata geçirildiğini kaydettiler.

Söz konusu uygulamanın 81 ilde aynı anda GSM operatörleri ve devletin de katkısıyla hayata geçirildiğini belirten Türk Telekom Bölge Bayi Behlül Bayrak, “Ancak herkes hemen bu sistemi kullanamayacak. Çünkü her yerde çekmeyecek. Operatörler çekim alanlarını her geçen gün artıracağı için bu sıkıntı da kısa zamanda giderilecek. Otoyol, hızlı tren ve tünellerde de 3 yıl içinde çekmesi için çalışma yapılacak” dedi.
4,5 G’ye geçmek istemeyenlerin bu uygulamaya kullanmak zorunda olmadığını söyleyen Bayrak, “Böyle bir zorunluluk yok. Bu tamamen kişinin isteği ile alakalı bir durum. 2 G’den 3 G’ye geçerken, çok fazla veri kullanımı olacağı için onay şartı gerekiyordu. Fakat 3 G’den 4,5 G’ye geçerken böyle onay gerekmiyor. İlerleyen günlerde BTK’nın onay şartı isteyip istemeyeceği bize bildirilecek. Şu an böyle onay söz konusu değil. Ama operatörler onay mesajı şart olabilir diye onay ön mesajı göndermeye başladılar. Onay verenler ve çağrı merkezini arayanlar 1 Nisan itibarı ile bu uygulamayı kullanmaya başlayacaklar. Kullanıcılar ayrıca telefonun ayarlar kısmına girdiklerinde 4,5 G yazısını görecekler. Sim kartlar buna uygun olmayabilir. Son 2-3 yıldır Sim kartını değiştirmeyenler, bir bayiye giderek 4,5 G’ye uyumlu bir sim kart alacaklar” diye konuştu.
Bankalar ve mobil bankacılık hizmetlerini kullananların, özellikle iş adamlarının, günlük para transferi ile uğraşanların, 4,5 G’ye geçip sim kartlarını değiştirdiklerinde çok hızlı bir şekilde bankadan güvenlik onayını değiştirmeleri gerektiğinin de altını çizen Bayrak, “Aksi halde hizmet alamayacaklar” diyerek uyarıda bulundu.


Rekabet vatandaşa yarayacak
Turkcell Sakarya Bölge Dağıtım Merkezi yetkilisi İbrahim Arabul ise, vatandaşların 4,5 G teknolojisini kullanabilmeler için telefonlarının söz konusu uygulamayı desteklemesi gerektiğini belirtti. 4,5 G ile yeni bir dönemin başlayacağını kaydeden Arabul, “Yeni bir süreç, yeni bir başlangıç. Bu uygulama ile yeni bir dönem başlayacak. Operatörler de gerekli çalışmaları yapacak. Gerekli yatırımlar yapılacak.  Bu sektör çok rekabetçi bir sektör. Bu rekabetten de vatandaşlarımızın kazançlı çıkacağına inanıyorum” dedi.