Sıcak havalara ve de havadaki neme bağlı olarak, doğada keneler hızla çoğalmaya başladı. Keneler, başta insanlar olmak üzere evrendeki gerek evcil hayvanlar gerekse doğadaki diğer vahşi hayvanlar kene saldırısına mevsiminde uğrarlar. Son günlerde kliniğimize gelen bahçede yaşayan yada evde yaşayıp sokağa çıkan 
kedi ve de köpeklerde de kene bulaşmasını sık sık görmeye başladık. Büyükbaş koyun ve keçilerde üreticilerimiz havaların ısınmasıyla meraya salınmaya başladılar. Hayvanlarımız meralardan ya da otlaklardan akşam eve geldiklerinde ektoparazitler (kene , bit, pire) yönünden kontrol etmeliyiz. Kenelerin varlığı halinde mutlaka 
veteriner hekiminizden gerekli sağlık ve de ilaçlama desteğini almanızı tavsiye ederim. Çünkü , bulaşma sonrası hayvanınızda bir hastalık riski yada mevcudiyeti var mıdır? Ona göre hekiminiz gerekli olan sağlıkla ilgili işlemleri yapacaktır. Ayrıca bir takım kene ilaçları sütte ,ette kalıntı bırakma özelliği olabilir. Bazı kene ilaçlarında kalıntı bırakma özelliği yoktur. İlaçlarda kalıntı bırakma özelliğini iyi takip etmelisiniz. 

Keneler gerek insan gerekse konakçı olarak kullandığı sığır, koyun, keçi, köpek, kedi vb. paraziter olarak kan emmenin dışında taşımış olduğu son derece öldürücü olan hastalıkları da bulaştırır. Bu kenenin bulunduğu bölgeye ve de hastalık yapıcı bir etken virus, bakteri vb. varlığı yada yokluğu önem taşır hastalık açısından önem taşır.

Kedi ve köpeklerimiz içinde hekiminizin size önereceği düzenli olarak diğer aşı ve ilaçlamalarının yanında, kene ve diğer parazitlerle mücadele için gerekli olan ilaçlama programına harfiyen uymanız sizin ve de can dostlarımızın parazitlerden korunmasını garanti eder. Evimizde bahçemizde beslediğimiz can dostlarımıza, kafamıza göre yada ne olduğu bilmediğiniz petshop vb. yerlerden almış olduğunuz ektoparazit ilaçlarla can dostunuzu zehirleyip onun ölümüne sebep olabilirsiniz. Her ilaç her tür canlı için kullanılamaz. İlacın yada kimyasalın üzerinde bit, pire, keneye karşı kullanılır yazmasına güvenmeyin.