SEDAŞ önemli bir istatistiği paylaştı. Buna göre her yıl 2 binin üstünde vatandaş iş kazalarında hayatını kaybediyormuş.

Kendi sektörlerinde ise iş kazası sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının da sadece 65 olduğu ifade edilmiş.

SEDAŞ olarak hedefin “0 iş kazası” olduğu belirtilse de bu hiçbir sektörde mümkün değil. Ancak azaltmak elbette mümkün…

Doğrusunu isterseniz her yıl iş kazalarında kaybettiğimiz can sayısının hiç de azımsanacak bir oranda olmadığını söyleyebiliriz.

Çeşitli sektörlerde her yıl 2 binin üzerinde insan iş kazaları yüzünden hayatını kaybediyorsa ortada ciddi bir sıkıntı var demektir.

Bu ya çalışan kişilerin kendi branşlarında yeterince bilgiye sahip olmadıklarını ya da uyulması gereken kurallara uyulmadığını gösteriyor…

Tabi bir de iş güvenliği açısından gerekli ekipmanların çalışanlar tarafından yeterince kullanılmadığı da bir gerçek.

Birçok çalışan kendileri için hayati önem taşıyan ekipmanı kullanmayı adeta kendisine zulüm görüyor.

En basiti çarpmalara karşı başlarını koruyan “bareti” bile takmak adeta çalışanlara ağır geliyor…

Gerçi birçok yerde işveren de yanında çalıştırdığı işçilerin iş güvenliği adına kullanması gereken ekipmanların kullanılmamasına ses çıkartmıyor.

Hatta eskiyen veya artık kullanılmayacak kadar deforme olan iş güvenliği ekipmanlarının yerine yenileri bile alınmıyor.

Hal böyle olunca da çok basit bir önlemle yara almadan bile geçiştirilecek iş kazaları ölümle sonuçlanabiliyor…

Kuşkusuz iş kazalarını azaltmanın ve iş güvenliği için gerekli ekipmanın kullanılması için çalışanların ciddi manada eğitimden geçirilmesi gerekiyor.

Hatta bu işin özellikle meslek liselerinde ders olarak okutulup henüz iş hayatına atılmamış gençlere iş güvenliği konusu ciddi olarak anlatılmalıdır.

Sadece kitaptan değil işinin uzmanları ve özellikle sahada öğrencilere iş güvenliği için kullanılan ekipmanların “hayat kurtardığı” öğretilmelidir…

Evet, SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven’in iş güvenliği eğitim seminerinde verdiği bilgilere bakacak olursak bu konuda SEDAŞ ciddi işler yapıyor.

Hele tam 8 yıldır SEDAŞ’ta “ölümlü iş kazası” yaşanmadığı göz önüne alınacak olursa, SEDAŞ’ın bu konudaki çalışmalarından her kurum istifade etmelidir.

Kısacası “0 ölümlü iş kazası” konusunda önümüzde bir örnek var. Öyleyse “SEDAŞ bu işi nasıl başardı” ise aynı yöntem diğer kurumlar içinde örnek olabilir…