Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi çerçevesinde okul binalarının ve eğitim ortamlarının hazırlığı için gerekli tedbirler alınarak çalışmalar hızla sürdürülüyor. Aynı zamanda 2024-2025 eğitim öğretim yılında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları okul öncesi (anasınıfı); ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeylerinde uygulanacak.
“YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA HAZIRIZ”
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde resmi kayıtlara göre 18 bin 129 anaokulu öğrencisinin (bu sayının 28 bin civarında olması beklenmektedir), 17 bin 985 ilkokul 1. sınıf öğrencisinin eğitim öğretime başlayacağını, il genelinde toplam 13 bin 467 öğretmen ve 218 bin 560 öğrencinin ders başı yapacağını ifade ederek okulların eğitim-öğretime hazır olduğunu belirtti.
Bakırtaş, “Öğrencilerin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren; ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bedensel, zihinsel, ahlâkî, ruhsal ve duygusal yönden dengeli ve sağlıklı bir şekilde, hür ve bilimsel düşünme gücüne sahip bireyler olarak yetişmeleri için eğitim ve öğretim faaliyetlerini hassasiyetle yürütüyoruz” dedi.
Meslekî eğitime de vurgu yapan Bakırtaş, “Herkesin bir mesleği olmalı anlayışını düstur edinerek sektörel iş birlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak; öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarını sağlayarak ülkemizin kalkınması ve refahına katkı sunmak amacıyla hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesiyle ilgili gerekli tedbirler alınacak, bu kapsamdaki iş ve işlemler hassasiyetle yürütülecektir” ifadelerini kullandı.
İl Millî Eğitim Müdürü Bakırtaş, öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacağını, bu tarz uygulamalara dair şikâyetlerin Müdürlüğe iletilmesi halinde ivedilikle değerlendirilip gerekli işlemler yapılacağını önemle vurguladı.
Bakanlıkça ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmaması, öğrencilere aldırılmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması hususunda gerekli tedbirlerin alınıp okul müdürlüklerine uyarıların yapıldığını belirtti.
OKULLARIN FİZİKİ DURUMU
İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” ve “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” kapsamında gerekli inceleme çalışmaları yapılmış olup yıkım kararı verilen binalar yıkılmış, güçlendirilme kararı alınan okullarda ise gerekli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir” ifadeleriyle tüm okulların depreme dayanıklı bir şekilde hazır olduğunu belirtti.
TÜRKİYE YÜZYILI EĞİTİM MODELİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında il genelinde; 11 ilçede, toplam 77 eğitim merkezinde, 101 seminer ile 17 ayrı branştaki 4673 öğretmene eğitim verildiğini ifade eden Bakırtaş, Bakanlıkça geliştirilen ve ilk kez 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında uygulanmaya başlanacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlâkî bakımdan çok yönlü gelişiminin destekleneceğini, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin nihai hedefinin, yetkin ve erdemli insanlar yetiştirmek olduğunu ifade etti. Bu programların 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında, okul öncesi (anasınıfı); ilkokul 1, ortaokul 5; ortaöğretim hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeyinde uygulanacağını belirtti.
MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM POLİTİKA BELGESİ
İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, "Cumhurbaşkanlığımız tarafından Resmî Gazete’de yayınlanan 32628 sayılı genelge ile meslekî ve teknik eğitimin geliştirilmesine yönelik politika ve stratejiler çerçevesinde üzerimize düşen görev ve sorumlulukları hassasiyetle yerine getireceğiz. 44 meslekî eğitim kurumunda 53 alanda eğitim öğretim süreci devam ederken “her öğrencinin bir mesleği olmalı” hedefiyle sektör içi ve sektöre entegre okul modellerinin geliştirilerek mesleki eğitimin yeterliliklerinin işletmelerde öğrencilerimize kazandırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında öğrencilerimizin alanlarında donanımlı olarak yetişmelerine imkan sağlamak maksadıyla meslek derslerinin okullardaki atölyelerin yanı sıra işletmelerde mühendisler ve usta öğreticiler gözetiminde sürdürülmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Meslekî eğitime erişim ve kaliteyi artırmak için çalışmalarımıza etkin bir şekilde devam edeceğiz" dedi.
“VELİ-OKUL İŞ BİRLİĞİNİ ÖN PLANDA TUTACAĞIZ”
Eğitim öğretim sürecinde ailelerin birincil ve etkin bir rolü olduğunu belirten Bakırtaş, veli-okul iş birliğini ön planda tutarak buna yönelik faaliyetlerin artırılacağını iletti. Velilerin eğitim-öğretime dahil edilerek aktif rol alması sağlandığında sürecin sağlıklı ve verimli bir şekilde ilerleyeceğini söyleyerek İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün çocukların eğitimi ile ilgili hususlarda ailelerle her zaman güçlü bir iş birliği içinde olacağını da ifade etti. Bakırtaş, ailelerden bağımsız bir eğitim süreci düşünülemeyeceği anlayışıyla ilimizde veli eğitimleri planlanmakta olup çocukların eğitimlerinin takibinde ailelerin aktif katılımlarını sağlamanın hedeflendiğini, sadece akademik eğitim değil “Türkiye Yazılı Maarif Modeli”nin öngörmüş olduğu tüm yetkinliklerin öğrencilere kazandırılmasına yönelik aile seminerlerinin ve çeşitli çalışmaların planlandığını söyledi. Bakırtaş, tüm bu planlamalar dahilinde eğitim öğretimde başarıyı artırma hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlenmekte olduğunu belirtti.
“EĞİTİM-ÖĞRETİMDE BAŞARIYI ARTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, yeni eğitim öğretim yılında il özelindeki öncelikli hedeflerin temel eğitimde okullaşma oranını hem ilkokul hem de ortaokul seviyesinde %100’e ulaştırmak, okul öncesi okullaşma oranını artırmak, en az bir sosyal etkinliğe katılan öğrenci oranını artırmak, tüm kademelerde devamsız öğrenci oranını azaltmak, öğrenci başına okunan kitap sayısını artırmak olduğunu söyledi. Öğretmen ve öğrencilere eğitim-öğretim süreçlerinde her zaman destek olunacağını, Sakarya’da verimli projelerle de eğitim kalitesinin artırılmaya devam edeceğini belirtti.