Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen “Başkanlık” sistemi” gündemdeki yerini koruyor.Muhalefet partileri her ne kadar “Başkanlık sistemi” lafından “öcü” gibi korksalar bile, kendi seçmenleri bile onlardan farklı düşünüyor.Nitekim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen “Başkanlık” sistemi” gündemdeki yerini koruyor.

Muhalefet partileri her ne kadar “Başkanlık sistemi” lafından “öcü” gibi korksalar bile, kendi seçmenleri bile onlardan farklı düşünüyor.

Nitekim MAK Danışmanlık tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre vatandaşın “Başkanlık sistemine” desteği giderek artıyor.

Buna göre 3-8 Şubat tarihleri arasında 30 büyükşehir, 14 il ve 120 ilçede yapılan anketlere göre vatandaşın yüzde 54,6’sı “Başkanlık sistemini” istiyor.

Yine aynı araştırma şirketinin yaptığı anket çalışmasında yer alan “yeni anayasa”konusunda da vatandaşın yüzde 65,1’idestek veriyor…

Öte yandan aynı ankette yer alan “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi siyasi partiye verirsiniz” sorusunun cevabı da muhalefeti çıldırtacak düzeyde.

Bu soruya ankete katılan vatandaşların verdiği cevap kararsızların dağılımıyla birlikte AK Parti’nin yüzde 47,6 olarak çıktığı görülüyor.

Ankete katılan vatandaşlardan yüzde 24,8’i CHP, yüzde 14,3’ü MHP ve yüzde 8’i ise HDP karşılığı verdiğini ortaya koydu…

Bu anket sonuçlarından da anlaşılacağı üzere “Başkanlık sistemi” konusunda vatandaş muhalefet partilerinin önüne geçmiş durumda.

Nitekim “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi siyasi partiye verirsiniz” sorusuna CHP, MHP ve HDP diyenler bile “Başkanlık sistemine” sıcak bakıyor.

Yani vatandaş, kendi parti liderlerinin aksine “Başkanlık sistemine” geçilmesinin memleket için daha hayırlı olacağı görüşünde birleşiyor…

İlginçtir, vatandaş “yeni anayasa” konusunda da CHP, MHP ve HDP liderlerinin aksini düşünüyor.

Üstelik “yeni anayasaya” AK Parti’ye oy verenler dışında diğer parti seçmeninden ciddi bir destek olduğu görülüyor.

Vatandaşın “yeni anayasaya” yüzde 65,1 gibi büyük bir oranda destek vermesi, muhalefet partililerinin kendi seçmenini bile inandıramadığını gösteriyor…

Bu son anketten de anlaşılacağı üzere özellikle muhalefet partilerinin “Başkanlık sistemine” şiddetle karşı çıkması pek bir anlam taşımıyor.

Her ne kadar“Başkanlık sistemi” vatandaşa sağlıklı ve ikna edici anlatılamasa da yinede büyük bir çoğunluk sistem değişikliğine sıcak bakıyor.

Özellikle “yeni anayasa” konusunu vatandaş, önümüzdeki dönem parlamentonun öncelikli konusu olarak görmek istiyor…

Doğrusu muhalefet partilerinin bu anket sonuçlarını önlerine alıp “biz nerede hata yapıyoruz” diye kendilerini sorgulamaları gerekiyor.

Kendi seçmenleri bile “Başkanlık sistemi” ve “yeni anayasa” konusunu ülke için “olmazsa olmaz” olarak görüyorsa sıkıntı bu parti başkanlarında demektir.

Bu da“muhalefete kendi seçmeni de muhalif” demek olur ki,7 Haziran’dan CHP, MHP ve HDP’de ciddi sıkıntılar yaşanır…