Kocaali ilçesine bağlı Bezirgan Mahallesi'nde bulunan alan, yıllar süren kaçak kazılarla tanınmaz hale geldi. Definecilerin sebep olduğu tahribat nedeniyle otluk alana dönüşen mezarlıktan geriye ise çürümeye yüz tutmuş bir ağaç kaldı. Mahallenin adını bir dönem burada görev yapan Bezirganbaşından aldığı ve bölgenin geçmişte konaklama yeri olarak kullanıldığını ifade eden Mahalle Muhtarı Murat Ali Duman, eski zamanlarda evliyalar ve ilmi yüksek kişilerin burada bulunduğuna dair rivayetlerin anlatıldığını belirtti.
Eski Mezarlik2
"MANEVİYATIMIZ KAYBOLMASIN"
Bezirgan Mahalle Muhtarı Murat Ali Duman, "Büyüklerimizin dediğine göre, bu alanın yaklaşık 400 yıllık bir tarihi var. Bezirgan Mahallesi de adını Bezirganbaşı'ndan alıyor ve konaklama yeriymiş. Büyüklerimiz eski zamanlarda evliyalar ve ilmi yüksek insanların burada bulunduğunu söylüyorlardı. Özellikle de belirtmek isterim ki, yaklaşık 50 sene önce yağmur duaları burada yapılırdı ve yağmur duası yapılırken yağmur yağdığına da şahidim. Bu bölgede mezar taşları vardı ama define arayanlar hepsini çaldı, geriye bir ağaç kaldı. Bu ağacı da kesmiyoruz bir tarihi olduğunu düşündüğümüz için. Büyüklerimizden mezarlığın ihya edilmesini rica ediyorum. Buraya bir türbe, bir abdesthane yapılabilir. Gayemiz maneviyatımızın kaybolmaması" dedi.

Eski Mezarlik3
"DEFİNE ARAYANLAR TAŞLARI ÇALDI"
Alanın atıl vaziyette bulunduğunu hatırlatan Duman, "Nesillerimize burada yağmur dualarının yapıldığını ve kabul olduğunu, bir maneviyatı barındırdığını anlatabilirsek güzel olur. Burası ermiş insanların olduğu bir yer. Bu atıl durumda kalan alanda eskiden sarıklı mezar taşları vardı, ben buna şahidim. Ancak define arayanlar gece buraya gelip taşları zamanla çaldılar. Burada bir mezar taşı olmadığı için de net bir şekilde bazı durumları açıklayamıyoruz" diye konuştu.

Kayalar Reşitbey’de yollar yenileniyor
Kayalar Reşitbey’de yollar yenileniyor
İçeriği Görüntüle

Eski Mezarlik4