Sait Tanış Kültür Merkezi’nde yapılan ve Dr.  Mehmet Özdemir’in yönettiği etkinliğe Kosova’dan Şair ve Yazar Cemali Tunaligil, Gazeteci – Araştırmacı yazar Alaaddin İsmailoğlu, Eğitimci Abdullah Şenişçi ve Mamuşa Eski Belediye Başkanı Arif Bütüç katıldı.
Açılış konuşmasını Şube Başkanı Dr.Hasan Sağlam’ın yaptığı ve dinleyicilerin sorularla katkıda bulundukları toplantı ilgi ile takip edildi. 
İlk olarak söz alan Cemali Tunalıgil, Osmanlıdan günümüze Kosova’da Türk şiiri ve edebiyatının gelişimini örneklerle anlattı. Dönem dönem Türk şiirinin gelişimini anlatan Tunalıgil, sanatçıların siyasi yapılardan da etkilendiklerinin üzerinde durdu.


Kosova Türk Demokratik Partisinin eski genel başkanı ve Kosova Kuş Çocuk Dergisinin baş yazarı olan Alaaddin İsmailoğlu da konuşmasında Kosova’da Türk olmanın ve şiir, hikâye ve roman yazmanın zorluklarına dikkat çekti. Osmanlı sonrası Balkanlardaki siyasi gelişmeleri özetleyen İsmailoğlu, bu durumun Türk şiiri ve edebiyatını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Fakat son dönemde özellikle Türkiye Cumhuriyeti devletinin desteği ve yardımları ile güzel gelişmelerin yaşandığını ifade eden İsmailoğlu, Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlerin TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü vasıtası ile restore edilerek tekrar canlandırılmasına dikkat çekerek bu tür desteklerin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Son olarak söz alan Mamuşa eski Belediye Başkanı Arif Bütüç de bu toplantıya katılmaktan duyduğu gururu ifade ettikten sonra Türkiye ile özellikle sağlık ve eğitim konularında nasıl işbirliği yaparak Kosava’da yaşayan Müslüman Türk kardeşlerimize yardım edildiğini anlattı. 
Bütüç, özellikle Sakarya Üniversitesi’nin bu konudaki desteklerini ve özverisini unutmayacağını ifade etti.


Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi’nin organize ettiği “Kosova’da Şiir, Şair ve Edebiyat” konulu toplantı dinleyicilerin soruları, katkıları ve yazar Cemali Tunalıgil'in okurlarına kitaplarını imzalaması ile sona erdi.