"ÇOK İŞTAHLI BİR ŞEKİLDE"
Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, açıklamasından şu ifadelere yer verdi: “Bazı köpek sahipleri köpeklerinin kemikleri çok iştahlı bir şekilde yedikleri için kemiklerin köpekler üzerindeki zararlarını hiç araştırmadan köpeklerine kemik yedirirler. Gerçek olan kemiklerin çoğu köpekler için çok tehlikelidir ve köpeklerde ciddi yaralanmalara ya da ölümlerine neden olabilir. Kemiklerin köpekler üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir? Köpeklere kemik yedirmek diş kırılmalarına yol açabilir. Diş kırılmaları insanlarda olduğu gibi köpeklerde çok ağrılı bir süreçtir. Diş kırılmaları durumunda veteriner hekime götürülmeli tedavi süreci başlatılmalıdır. Ayrıca kırık dişlerin tedavisi pahalı bir süreçtir.

YUMUŞAK DOKULARA HASAR VERİYOR
Ağız ve dilde yaralanmalar. Kemiklerin kırık sivri kenarları jilet gibi keskin olabilir. Köpeklerde, dili, yanağı veya damağın üzerindeki yumuşak dokulara hasar oluşturabilirler. Kemikler köpeklerin alt çenesine dolanabilir. Yuvarlak kemikler alt çenenin lokalizasyonuna ya da alt köpek dişlerinin arasına sıkışabilir. Bu, köpekler için çok korkutucu bir deneyimdir ve çoğu köpekte bu gibi oluşan vakalarda kemiği uzaklaştırabilmek için köpeğin sakinleştirilmesi veya uyuşturulması gerekir. Köpekler kemik yemekten dolayı boğulabilir. Kemik parçaları mideye inerken yemek borusuna yerleşebilir. Keskin kemik parçaları boğaz bölgesinin uzantıları yumuşak dokulara sahip olabilir veya kemik yemek borusunu delebilir. Küçük bir parça kemiğin trakeaya (nefes borusu) girmesi köpeğinizin nefes alma yeteneğine müdahale etmesi de mümkündür. Boğulma acil bir durum oluşabilir.

MİDE VE ÇIKIŞ DUVARLARI
Mide, çıkış ve yüzeyinde yaralanmalar neden olabilir. Keskin kemik parçaları ağza zarar verebilecekleri gibi mide ve çıkış duvarlarına da zarar verebilir. Bazı bölümleri, kemik parçaları mide veya bağırsağın duvarlarına tamamen muhafaza ederek, yiyecek ve çıkış içeriğinin karına sızmasına neden olabilir. Bu, agresif bir şekilde tedavi edilse bile maalesef ilerleyebiliyor, bir abdominal enfeksiyon olan peritonit adı verilen bir duruma neden olur. Kemikler midede sıkışabilir. Kemik parçası büyükse mideden dışarıya çıkaramaz. Midede sıkışıp kalan kemik parçaları, kronik kusmaya ve mide tahrişine yol açabilir. Böyle vakalarda kemikler abdominal cerrahi veya endoskopi ile çıkarılmalıdır.

TIKANIKLIĞA NEDEN OLABİLİR
Kemikler, ince bağırsakta çıkışta veya kolonda tıkanıklığa neden olabilir. Kemik parçaları ince bağırsaklarda çıkışlara yerleşerek bağırsak içeriğinin çıkışını engelleyebilir. Böyle vakalarda acil bir operasyon ve cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirir. Kemik parçaları gastrointestinal (GI) yol boyunca ilerleyip kalın bağırsağa/kolona ulaşırsa toplanarak kabızlığa neden olabilir. Kemik parçaları kolon ve rektumun iç yüzeyini sıyırıp önemli bir travmaya yol açtığından, bu köpekler için acı verici bir durumdur. Kalın bağırsağı boşaltmak için lavman gerekebilir.

YAŞAMI TEHDİT EDEBİLİR
Ham kemiklerde patojenlerle kontaminasyon. Çiğ et ve kemikler, E. coli, Salmonella türleri ve Listeria dahil olmak üzere bir dizi patojenle kontamine olabilir. Bu patojenler, köpeğin sağlık önlemlerine bağlı olarak bir köpeği hasta edebilir veya etmeyebilir, ancak evdeki insanlar için büyük bir sağlık riski oluşturur. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler en risk altında  olanlardır ve bu mikro organizmalar yaşamı tehdit edebilir.”