SICAKLIK ARTTI, ZARARLI RİSKİ BÜYÜDÜ
Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte kışlaklardan çıkış yapan kahverengi kokarca, özellikle meyve ve sebze üretimi için ciddi tehdit oluşturuyor. Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zararlının erken dönemde kontrol altına alınabilmesi için sahadaki çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, zararlının yoğun olarak barındığı metruk binalar, depolar ve ağaçlık alanlarda biyosidal ilaçlama çalışmalarına başladı. Bu alanlarda yapılan müdahalelerin, zararlının tarım arazilerine yayılmasını önlemede kritik rol oynadığı vurgulandı.
ÇOK YÖNLÜ MÜCADELE PLANI
Yetkililer, mücadelenin sadece ilaçlama ile sınırlı kalmayacağını belirterek, ilerleyen süreçte; feromon tuzaklar ile popülasyon takibi, bitki koruma ürünleri ile tarım alanlarında müdahale, üreticilere yönelik bilgilendirme çalışmaları gibi adımların devreye alınacağını açıkladı. Uzmanlar, çiftçilerin bahçelerini düzenli kontrol etmeleri, zararlı görülmesi halinde ilgili birimlere bildirimde bulunmaları ve önerilen mücadele yöntemlerini uygulamaları gerektiğini hatırlattı.
AMAÇ: ÜRÜN KAYBINI ÖNLEMEK
Kahverengi kokarcanın kontrol altına alınamaması halinde ciddi verim kayıplarına yol açabileceğine dikkat çeken yetkililer, yürütülen çalışmalarla hem ürün kalitesinin korunmasının hem de ekonomik kayıpların önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti. Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zararlıyla mücadelenin sezon boyunca aralıksız devam edeceğini ve sahadaki ekiplerin yoğun şekilde çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.
Next





