BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR
Kadına yönelik şiddetin sistematik bir hale geldiğini ve bütüncül politikalarla ele alınmadığı sürece çözülemeyeceğini ifade eden CHP’li Taşkent’in açıklaması şöyle:
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Mücadele Günü’nde, cinsiyet eşitsizliğinin son bulması ve kadına yönelik şiddetle mücadeleyi büyütmek için memleketin dört bir yanında sesimizi yükseltiyoruz. Kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın, ötekileştirmenin ve eşitsizliklerin böylesi arttığı bir dönemde, derinleşen bu sorunun çözümü için bütüncül politikalara ihtiyacımız olduğu çok açık.

GÜVENCESİZ KOŞULLAR
Maalesef kadınlara yönelik saldırılar her alana yayılmış vaziyette. İşyerinde düşük ücretler ve güvencesiz koşullarda çalışan kadınlar, ev içi bakımın da öznesi durumundalar. Yoksulluk, istismar, güvencesizlik gibi sorunların ortasındaki kadınlar, iktidarın sistematik hale getirdiği kadın düşmanı politikaların bedelini canlarıyla ödüyorlar. Ülkemizdeki her 10 kadından 4’ü şiddetle karşı karşıya. Son 16 yılda 4090 kadın cinayete kurban gitti. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2022 yılında bu sayı 334’e kadar yükseldi. AKP iktidarı ile birlikte kadın cinayetleri 5 kat arttı. Kadın cinayetlerinde yaşanan artış tesadüfi değil, iktidarın kasıtlı politikalarının doğal sonucu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
AKP iktidarı, Türkiye’de her gün kadınlar öldürülmeye devam ediyorken, bununla mücadelenin en gelişmiş aracı ve dünya çapında çok taraflı İstanbul Sözleşmesi’nden de çekilen taraf oldu. Bu karar, ülke içerisindeki kadınlara açıkça ‘sizi korumayacağım’ demektir. Bu da yetmezmiş gibi kadınlara yönelik şiddetle mücadelede sivil toplum örgütlerinin ve kadın hakları savunucularının karşılaştığı kısıtlamalar da oldukça endişe verici bir boyuta ulaştı. Sivil toplumun sesinin kısıldığı, toplantı ve gösteri özgürlüklerinin sınırlı olduğu bir ortamda, kadına yönelik şiddetle mücadelede etkili bir strateji geliştirmek maalesef oldukça zor.

MÜCADELE GÜNÜ
Kadın haklarının ihlali toplumun geleceğini de tehlikeye düşürmektedir. Daha güvenli ve adil bir ülke için, kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlı ve etkili adımlar atılması şart. Her şeye rağmen siyasete müdahale araçlarını yeniden üretmeye ve direnmeye devam ediyoruz. Fabrikalarda, evlerinde, tarlada, cumartesi günleri Galatasaray Meydanı’nda, Akbelen’de ağaçların önünde, 8 Mart’taki feminist yürüyüşlerde yan yana büyümeye ve mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün farkındalığı artırmasını, mücadeleye güç katmasını diliyorum.”

Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan için pedal çevirecek Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan için pedal çevirecek