Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun sosyal medya üzerinden yaptığı ankete göre Sakaryalılar “yatay mimari” konusunda görüş bildirmiş.
Buna göre Sakaryalıların “yüzde 78” gibi büyük bir çoğunluğu “sefer tası” gibi çok katlı binalarda yaşamak istemiyor.
Bunun yerine insanlar 1970 ve öncesinin eski Adapazarı’nda olduğu gibi tek katlı binaları tercih ediyor…
Aslına bakarsanız doğru olan da bu! Adapazarı gibi “deprem bölgesinde” bulunan bir ilde çok katlı binalar yapmak pek akıl karı değil.
Zira “17 Ağustos 1999 Depremi’nde” çok katlı binaların nasıl patır, patır çöktüğüne hep birlikte şahit olduk.
Maalesef ölüm olaylarının da bu çok katlı binaların çökmesiyle meydana geldiğini acı bir şekilde tecrübe ettik…
Buna rağmen “17 Ağustos 1999 Depremi’nden” sonra bile şu çok katlı bina yapma hastalığından kurtulamadık.
Yaşanan onca acılara rağmen zamanın hükümeti aldığı bir kararla Karaman, Camili ve Korucuk’a çok katlı binalar yaparak büyük bir hataya imza attı.
O tarihte yapılan bütün itirazlara rağmen, Sakarya’nın en önemli yerleşim bölgesi olan Karaman, Camili ve Korucuk beton yığını olmaktan kurtulamadı…
Netice itibariyle şehri, zemini daha sağlam olan bu bölgeye taşıma hayali de çok katlı binalar yüzünden suya düştü.
Zemini ne kadar sağlam olursa olsun, binalar hangi teknolojiyle yapılarsa yapılsın insanlar çok katlı binalardan ürktü.
Sonuçta “mecburiyet” dışında insanlar Karaman, Camili ve Korucuk bölgesine yapılan bu çok katlı binalara yerleşmeye sıcak bakmadı…
Aslına bakarsanız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “yatay mimari” konusunda belediyeleri ve özellikle “TOKİ’yi” göreve çağırdığı biliniyor.
Zaman zaman yaptığı açıklamalarda “TOKİ’yi” bu konuda uyarıp “yatay mimari” tarzında konutlar yapmasını istiyor.
Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çağrısı üzerine de “TOKİ’nin” bazı illerde “yatay mimariye” yönelik binalar yapmaya başladığı da biliniyor…
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da sosyal medya üzerinden bir anket yaptığına göre “yatay mimari” konusunda ciddi bir çalışma başlatacak gibi görünüyor.
Doğrusu, Büyükşehir Belediyesi’nin “TOKİ” ile ortaklaşa yürüteceği böyle bir proje hem maliyet hem de insanların beklentisi adına büyük bir adım olacaktır.
Hele bundan sonra yapılacak olan konutlarda “eski Adapazarı’nın yatay mimarisine dönüş” olursa, işte o zaman bu şehir gerçek kimliğini kazanır…