Ülkemizi gelin hep birlikte kalkındıralım. Her meslek grubu kendi branşında, kalkınma projeleri hazırlasın. En güzel projeleri de uygulamaya koyalım...

Bu arada benim projem peynir üretim kalite standartlarını ve üretim şeklini İsviçre örneğine göre düzenleyelim. İsviçre ve Fransa‘daki uygulamaları, hatta daha da iyisini Anadolu peynir sektörümüze can verenler arasında da yayalım. Anadolu’nun bin bir doğal çiçeğiyle aromatik bitkileriyle karnını doyuran bizim ineklerimizin çok lezzetli sütlerinin lezzetine doyum olmaz.

İsviçre ve Fransa’nın hayvan sayısı bizim hayvan sayısının çok altında olmasına rağmen, ortalama yılda 161 milyon 700 bin ton peynir üretimi yapmaktadırlar. Bu da her kilogram peynir için yaklaşık 12 litre süt anlamına gelir...

Meşhur İsviçre ve Fransa gravyer ve rokfor peynirin kg fiyatı perakende 50 Euro civarındadır. Neden benzerlerini biz üretmeyelim. 400 litre sütten 35 kg gravyer peynir üretiliyor. 33 litre sütten 1 kg gravyer peynir elde ediliyor. Ülkemizde tüm vatandaşlarımızın ihtiyacına yetecek kadar süt elde edilmektedir.

Yeterince büyükbaş hayvan sayısına sahibiz. Ya da bu hayvan sayısını istenildiği zaman istenilen sayıya çıkarmak mümkündür. Bunlardan doğal olarak milyarlarca litre süt elde ediyoruz. 

Anadolu iklimi itibarıyla iklimimiz hayvancılık için ideal, coğrafyamız diğer tüm komşu ükelere nispet yaparcasına müsaittir...

İnsanımız çalışkan ve yeniliklere açıktır. Benzetme uyarsa; tek sorunumuz yağ, şeker ve unu karıştırarak helva yapacak üretim ve sektör politikalarının olmaması ya da istenilen düzeyde olmamasıdır. Yatırımcılar, yeterince araştırmacı maalesef değiller. Diğer bir değişle, potansiyel kaynaklarımızı yeterince kullanmıyoruz.

Anadolu, ülkemiz ve milli kaynaklarımızı akıllıca kullanarak süt verim düzeyini artırmadan bile üretilen sütün katma değerli yan ürünlere yönelik politikalar ve projeler üreticilerimiz başta olmak üzere süt sektöründe faaliyet gösteren vatandaşlarımızın ekonomik refah seviyelerini yükseltecektir. Büyük yatırımlar gerektirmeyen, baş döndürücü teknolojiler istemeyen peynir üretimi son derece karlı bir üretim alanıdır.

Diğer yandan da üretilecek olan kaliteli marka olmuş peynirler gerek iç piyasa gerekse ihracat amaçlı kullanılabilecektir. Turizme olacak olan katkısı İsviçre gibi ülkelerde çok rahat görebilirsiniz. İnsanımızın sağlığını refahını olumlu etkileyecektir. Halkımızın sağlığı sağlıklı beslenmesi için gerekli olan protein, kalsiyum ve de A, D, E ve K vitamin ihtiyaçlarını olumlu yönde destekleyecektir.

Büyük yatırımlar gerektirmeyen ve baş döndürücü teknolojiler istemeyen peynir üretimi son derece karlı bir üretim alanıdır. Ayrıca peynir üretiminde marka olan köyleri de turizme açarız. Oralarda hayvan besleme şekillerini, peynir üretim fabrika ve de atölyelerini, peynir, yerel el sanatlarının satış yapan marketlerden ziyaretçiler alış veriş yaparlar.

Ülkeye bol miktarda döviz ve de istihdam alanları sağlarız. Ayrıca peynircilik son derece çevreci bir sektördür.